Recensie: Nina Van Horn – Seven Deadly Sins

Nina Van Horn – Seven Deadly Sins

Nina Van Horn – Seven Deadly Sins
Format: CD. Label: Cristal records. Released: 22 april 2013

Cosmox.nl, BluesCD’s online bestellen

door: Jan Marius Franzen

Als je naar de CD “Seven Deadly Sins” luistert dan besef je dat het gaat over een uniek album dat opgehangen is aan de zeven hoofdzonden: hoogmoed, hebzucht, wellust, afgunst, vraatzucht, woede en luiheid. Nina voegt daar ondermeer onverschilligheid en oorlog aan toe.

Heel sterke teksten, van muziek voorzien door de begaafde componist John H. Schiesser. Alleen het nummer Snake Eyes is niet geschreven door Nina maar door Marten Ingle, de bassist die met Nina optreedt.

Hij schreef ook de muziek voor dit nummer. Alle overige nummers zijn door Nina geschreven en de muziek is gecomponeerd door John H. Schiesser die ook alle instrumenten bespeelt behalve de sologitaar. Die neemt Masahiro Todani op alle nummers voor zijn rekening (ook Snake Eyes). En hij doet dat met verve!

Nina gebruikt het thema van de zeven hoofdzonden om haar eigen verhaal te vertellen, zodat het een zeer persoonlijke CD is geworden. Zo is Streets Of Bangalore het waar gebeurde verhaal van een kind dat buiten iets eet wat haar moeder uit de vuilnisbak van een villa gevist heeft. Nina zag dat gebeuren tijdens haar tour in India in 2010. In het openingsnummer A Hand Shake, A Pencil And A Smile behandelt ze de hoofdzonde hebzucht. Nina klaagt in dit nummer de leiders van deze wereld aan. De leiders voor wie enkel de saldo’s op hun bankrekening belangrijk zijn. De hippies en de bloemen zijn verdwenen en zij zijn veranderd in hebzuchtige mensen.

In Secret Swimming Pool drijven alle goede en slechte herinneringen uit haar jeugd. Het is een gevoelig nummer over haar jeugd in Texas met prachtig slide gitaarwerk. Let’ s Kill The War is een van de meest gedreven songs. De oorlog moet stoppen! Kinderen moeten kunnen leven en een toekomst hebben. Nina brengt deze en alle andere nummers met passie en overtuiging. Maar ook met ironie, humor en soms enig cynisme.

Ook de muziek overtuigt op deze CD. Rootsy en zeer afwisselend. Op Snake Eyes na geproduceerd door Bobby Altvater in de Sky Studio in Munchen. Heel zorgvuldig en mooi gedaan.

Is er dan helemaal niets aan te merken op deze schijf? Laat ik het zo zeggen: van de (doorleefde) stem van Nina moet je houden. Niet dat ze een slechte stem heeft, integendeel: ze is tweemaal door Frankrijk uitgekozen om dit land te vertegenwoordigen op het “Festiblues International de Montreal” in Canada. Ze begon overigens haar zangcarrière als klassieke zangeres.

Ik ben er overtuigd dat dit zeldzaam uniek materiaal is, wat erom vraagt gecoverd te worden. Wellicht zelfs een musical. ‘Tommy’ is tenslotte ook als musical opgevoerd. Kortom: Een unieke roots CD met originele en zeer sterke teksten, gemaakt door begaafde muzikanten, die schreeuwt om een vervolg in welke vorm dan ook.

Nina Van Horn is op 17 augustus te zien in het Bluescafe in Apeldoorn

01 A Handshake a Pencil
02 For the Ones
03 Streets of Bangalore
04 The Seeker
05 Dangerous State of Mind
06 Snake Eyes
07 Bum Man
08 Money Honey
09 Twenty Beers Ago
10 Enough Is Enough
11 Let’s Kill the War

Website: www.ninavanhorn.com

16 juli 2013|Categories: Recensies|Tags: |14 Comments

14 Comments

 1. King Bee Rob Koning 16 juli 2013 om 12:20 - Antwoorden

  Ik ken Nina van Horn al van jaren geleden, toen ze support deed voor één van mijn USA bands.
  Vond haar zeker niet slecht, maar was ook niet echt onder de indruk.
  De bovengenoemde recensie staat haaks op de onlangs verschenen recensie in Back To The Roots, waar de CD compleet wordt afgebrand !!!
  Denk tóch dat ik de plaat zélf moet beluisteren alvorens ''partij'' te kiezen !

 2. King Bee Rob Koning 16 juli 2013 om 12:20 - Antwoorden

  Ik ken Nina van Horn al van jaren geleden, toen ze support deed voor één van mijn USA bands.
  Vond haar zeker niet slecht, maar was ook niet echt onder de indruk.
  De bovengenoemde recensie staat haaks op de onlangs verschenen recensie in Back To The Roots, waar de CD compleet wordt afgebrand !!!
  Denk tóch dat ik de plaat zélf moet beluisteren alvorens ''partij'' te kiezen !

 3. Jan Marius Franzen 16 juli 2013 om 13:16 - Antwoorden

  Ben benieuwd! Ken je mijn radioprogramma Purple Haze?
  http://purplehaze.rtvkatwijk.nl/

 4. King Bee Rob Koning 16 juli 2013 om 13:18 - Antwoorden

  Nee, ken ik niet.

 5. Jan Marius Franzen 16 juli 2013 om 13:28 - Antwoorden

  Gasten waren Ana Popovic, Dana Fuchs, en vanavond is Paul Butler gepland die gitaar speelt op de CD B.B. King in London. Complete gastenlijst op: http://purplehaze.rtvkatwijk.nl/?page_id=943

 6. Nina Van Horn 16 juli 2013 om 13:33 - Antwoorden

  hello rob ! you said Back to the roots did not liked the cd ? where can I read that ?…as you said …wait and listen !

 7. King Bee Rob Koning 16 juli 2013 om 13:38 - Antwoorden

  Hi Nina !
  get your self a copy of BTTR 88. You will find the CD review on page 59.
  All my best, Rob

 8. Nina Van Horn 16 juli 2013 om 17:08 - Antwoorden

  ahaha ! thanks for the idea ! I'm coming to apeldoorn on aug 17th…will you be there ?

 9. King Bee Rob Koning 16 juli 2013 om 17:28 - Antwoorden

  I am afraid not. As I will be on tour with my band from Belgium, playing at Giethoorn Drijf in Blues festival.

 10. Nina Van Horn 16 juli 2013 om 22:15 - Antwoorden

  have a good gig hen !

 11. Nina Van Horn 18 juli 2013 om 21:48 - Antwoorden

  read the critk from that Jago (who's that guy anyway ?) here is a link to Rootstime Critik, also from Belgium…http://www.rootstime.be/

 12. Nina Van Horn 18 juli 2013 om 21:49 - Antwoorden

  it ends like this : Het nieuwe album van Nina Van Horn “Seven Deadly Sins” is geen understatement, maar een boeiend en wel erg ‘apart’ album geworden, dat wezenlijk verschilt van haar vorige producties. Het is een album met een sterke muzikale bezetting. Het is een geëngageerde en herbronde artieste die je met de nodige humor, cynisme en wat ironie, in een lange preek aan de mensheid confronteert met niet dagdagelijks bezongen onderwerpen. Welke artiest wil er een gans album vol zingen over onze (hoofd)zonden?… Ja, Nina Van Hoorn! Als je luistert klinken de nummers soms wat ‘theatraal’, maar alles is erg energiek en de zangeres geeft je een communicatieve windstoot. De zang en de teksten zijn telkens heel belangrijk. Nina’s verleden kan en wil ze duidelijk niet wegstoppen. Nina Van Hoorn is een artieste waar je ontegensprekelijk rekening moet mee houden, want ze geeft aan de blues muziek opnieuw een andere onverwachte wending. IK denk dat we tijd moeten vrijmaken, om bij de eerste gelegenheid deze energieke dame te gaan beluisteren en te ondergaan. Het album is in de pers beschreven als ’een meesterwerk van eerlijkheid’, wat ik volmondig beaam. Daarom de volgende oproep: “Allen zeker daarheen, verdoemden op deze aardbol, mo**** fu****s!!” en zondig niet meer (of zeg ik hier iets verkeerd?…)

We horen graag je mening! Voeg reactie toe