Nina Van Horn – Seven Deadly Sins

Nina Van Horn – Seven Deadly Sins
Format: CD. Label: Cristal records. Released: 22 april 2013

Cosmox.nl, BluesCD’s online bestellen

door: Jan Marius Franzen

Als je naar de CD “Seven Deadly Sins” luistert dan besef je dat het gaat over een uniek album dat opgehangen is aan de zeven hoofdzonden: hoogmoed, hebzucht, wellust, afgunst, vraatzucht, woede en luiheid. Nina voegt daar ondermeer onverschilligheid en oorlog aan toe.

Heel sterke teksten, van muziek voorzien door de begaafde componist John H. Schiesser. Alleen het nummer Snake Eyes is niet geschreven door Nina maar door Marten Ingle, de bassist die met Nina optreedt.

Hij schreef ook de muziek voor dit nummer. Alle overige nummers zijn door Nina geschreven en de muziek is gecomponeerd door John H. Schiesser die ook alle instrumenten bespeelt behalve de sologitaar. Die neemt Masahiro Todani op alle nummers voor zijn rekening (ook Snake Eyes). En hij doet dat met verve!

Nina gebruikt het thema van de zeven hoofdzonden om haar eigen verhaal te vertellen, zodat het een zeer persoonlijke CD is geworden. Zo is Streets Of Bangalore het waar gebeurde verhaal van een kind dat buiten iets eet wat haar moeder uit de vuilnisbak van een villa gevist heeft. Nina zag dat gebeuren tijdens haar tour in India in 2010. In het openingsnummer A Hand Shake, A Pencil And A Smile behandelt ze de hoofdzonde hebzucht. Nina klaagt in dit nummer de leiders van deze wereld aan. De leiders voor wie enkel de saldo’s op hun bankrekening belangrijk zijn. De hippies en de bloemen zijn verdwenen en zij zijn veranderd in hebzuchtige mensen.

In Secret Swimming Pool drijven alle goede en slechte herinneringen uit haar jeugd. Het is een gevoelig nummer over haar jeugd in Texas met prachtig slide gitaarwerk. Let’ s Kill The War is een van de meest gedreven songs. De oorlog moet stoppen! Kinderen moeten kunnen leven en een toekomst hebben. Nina brengt deze en alle andere nummers met passie en overtuiging. Maar ook met ironie, humor en soms enig cynisme.

Ook de muziek overtuigt op deze CD. Rootsy en zeer afwisselend. Op Snake Eyes na geproduceerd door Bobby Altvater in de Sky Studio in Munchen. Heel zorgvuldig en mooi gedaan.

Is er dan helemaal niets aan te merken op deze schijf? Laat ik het zo zeggen: van de (doorleefde) stem van Nina moet je houden. Niet dat ze een slechte stem heeft, integendeel: ze is tweemaal door Frankrijk uitgekozen om dit land te vertegenwoordigen op het “Festiblues International de Montreal” in Canada. Ze begon overigens haar zangcarrière als klassieke zangeres.

Ik ben er overtuigd dat dit zeldzaam uniek materiaal is, wat erom vraagt gecoverd te worden. Wellicht zelfs een musical. ‘Tommy’ is tenslotte ook als musical opgevoerd. Kortom: Een unieke roots CD met originele en zeer sterke teksten, gemaakt door begaafde muzikanten, die schreeuwt om een vervolg in welke vorm dan ook.

Nina Van Horn is op 17 augustus te zien in het Bluescafe in Apeldoorn

01 A Handshake a Pencil
02 For the Ones
03 Streets of Bangalore
04 The Seeker
05 Dangerous State of Mind
06 Snake Eyes
07 Bum Man
08 Money Honey
09 Twenty Beers Ago
10 Enough Is Enough
11 Let’s Kill the War

Website: www.ninavanhorn.com