Niecie – Trouble With A Capital T
Format: CD – Digital / Label: Ride The Tiger Records
Releasedatum: 12 novenber 2018

Tekst: Peter Marinus

Bij sommige artiesten is het totaal niet belangrijk dat je hun achternaam niet weet. Neem nou bijvoorbeeld Cher, Bono of Madonna. Hun achternamen doen er totaal niet toe want je weet gelijk met wie je te maken hebt.
Blueszangeres Niecie uit Detroit heeft een dergelijke status natuurlijk nog niet maar heeft al wel een indrukwekkende 20-jarige carrière achter de rug. Ze werd het bluespad gewezen door Magic Slim en stond daarna op het podium met o.a. Koko Taylor, Larry McCray en Shaun Murphy.

En nu is ze toe aan haar vijfde album, dat geproduceerd werd door de van The Allman Brothers Band en Gov’t Mule bekende Johnny Neel. Hij is trouwens ook nog op de keyboards te horen naast gasten als gitaristen Chris Anderson, Doug Jones en Joe Conley, Richard Griffin (saxofoon), Joe Gross (trompet) en Dennis Gulley (bas).

De jarenlange ervaring is goed te horen op dit album. Niecie heeft een stem, die naadloos past in het rijtje Bonnie Bramlett, Maria Muldaur, Tracy Nelson, Angela Strehli en Lou Ann Barton. Een prima rijtje lijkt mij!
Haar vijfde album opent met met de ouderwetse “Jon Lord orgel” klanken van Johnny Neel, die de pompende bluesrocker Thank God For Fools inluiden. Eem indrukwekkende opener met funky gitaarwerk van Chris Anderson, die het af en toe flink op een gieren zet.
In Memphis Stomp wordt een nieuwe dansrage aangekondigd door middel van een smerig funkend nummer met ouderwets funky clavinetwerk. De soepel stuwende shuffle Two Can Play That Game behandelt het alombekende “overspel” thema met schroeiend hard gitaarwerk waaraan een licht Southern rock geluid zit. Niecie’s zang klinkt uitermate intiem in de zeer sfeervolle soulballad Waiting For The Next Shoe To Drop met bluesy gitaar en pianowerk.
Na de bluesy rocker Two Sides To Every Story met zijn diepe twanggitaar gaan we de dansvloer weer op. Dit keer voor een lome funky dans in Sweat waarin Niecie ons, al kreunend, wil zien zweten. Trouble With A Capital T heeft een haast Meters-achtige funkgroove. Lekker hoekig funkend met broeierig gitaarwerk van Joe Conley.
De gitaarriffs in Baby It’s Working doen denken aan de quasi nonchalante Stones riffs. Door Niecie’s zang moet ik ook aan Bette Middler’s uitvoering van “Beast Of Burden” denken. Een absolute meebruller is de supersmerige en rauw bonkende buesrocker Rise Up met smeulend gitaarwerk en gorgelend orgel. In het mid-tempo Lighter Shade Of Blue duikt een hullende slidegitaar op, die wel erg veel op het geluid van DuaneAllman lijkt.
Het album wordt, geheel in stijl, afgesloten met de broeierige funky swamprocker Just This Side Of Memphis, dat van een zelfde klasse is als Tony Joe White/Tina Turner’s “Steamy Windows”.

Onthoud die naam, Niecie!!! Een ervaren zangeres, die nog niets van haar rauwheid en integriteit is verloren!


Tracklist:
01. Thank God For Fools
02. Memphis Stomp
03. Two Can Play That Game
04. Waiting For The Next Shoe To Drop
05. Two Sides To Every Story
06. Sweat
07. Trouble With A Capital T
08. Baby It’s Working
09. Rise Up
10. Lighter Shade Of Blue
11. Just This Side Of Memphis

Website: Niecie