Recensie: Nick Lowe – Six Classic Studio Albums

Nick Lowe  – Six Classic Studio Albums
Format: CD – Vinyl – Digital / Label: V2 Records
Releasedatum: 14 juli – 25 augustus – 20 oktober 2017           

Tekst: Gerrit Schinkel

De Engelse singer-songwriter, bassist en producer Nick Lowe (24 maart 1949 Walton-on-Thames, Surrey) is 50 jaar muzikaal actief. In 1967 voegt hij zich bij Kippington Lodge, de band die in 1969 Brinsley Schwarz gaat heten en country en bluesrock speelt. In 1975 verlaat Lowe Brinsley Schwarz en vormt hij met Dave Edmunds Rockpile. Na zijn afscheid van Rockpile toert hij met zijn band Noise To Go en later met His Cowboy Outfit. In de jaren 90 is hij actief als bassist in Little Village, de band met John Hiatt, Ry Cooder en Jim Keltner. Naast het uitbrengen van eigen werk schrijft Lowe songs voor o.a. Elvis Costello, Dave Edmunds en zijn toenmalige schoonvader Johnny Cash. Als producer is hij actief voor o.a. Graham Parker, Elvis Costello, Wreckless Eric, Micky Jupp, Paul Carrack, John Hiatt en The Fabulous Thunderbirds.

In 1978 verschijnt ‘Jesus Of Cool’, zijn eerste soloalbum, met daarop de hitsingle I Love The Sound Of Breaking Glass, in 1979 gevolgd door ‘Labour Of Lust’ met de single Cruel To Be Kind.

In de jaren 80 staat Nick Lowe onder contract bij Columbia Records en verschijnen er vijf albums. De afgelopen maanden zijn deze vijf klassieke studioalbums, samen met ‘Party Of One’ uit 1990, opnieuw (digitaal) geremastered, uitgebracht.

Het album ‘Nick The Knife’ (1982) verscheen op 14 juli jl. Op dit album spelen naast gitarist Martin Belmont en drummer Bobby Irwin, ook leden van Rockpile mee (drummer Terry Williams en gitarist Billy Bremner). Op piano zijn o.a. Paul Carrack, Carlene Carter en Steve Nieve te horen. De songs variëren van (pub)rocksongs als Burning, Stick It Where The Sun Don’t Shine en My Heart Hurts, tot melodieuze rockers als Queen Of Sheba, reggae in Heart en ballads als Couldn’t Love You (Anymore Than I Do), Too Many Teardrops en Raining Raining, veelal gelardeerd met lekkere piano- en Hammondklanken. Het album heeft drie bonustracks waarvan twee demo’s en de blues I Got A Job.

Het album ‘The Abominable Showman’ (1983) werd ook op 14 juli opnieuw uitgebracht. Op dit album wordt Lowe bijgestaan door oude bekenden gitarist Martin Belmont, pianist Paul Carrack en drummer Bobby Irwin. Ook hier weer de bekende sound van Nick Lowe. Uptempo rockers (We Want Action, Raging Eyes met heerlijke keys van Carrack, en Saint Beneath The Paint met fantastisch basspel van Lowe. Melodieuze midtempo nummers als Wish You Were Here, en Messing Around With Love. Mooie ballads als Time Wounds All Heels en Paid The Price met fijne harmonies. Zeer gevoelig en sfeervol is het met strijkers versierde ballroomachtige How Do You Talk To An Angel. Ook hier bonustracks, drie live uitgevoerde uptemporockers waaronder het van Elvis Costello bekende What’s So Funny Bout Peace Love And Understanding.    

Op 25 augustus verscheen ‘Nick Lowe & His Cowboy Outfit’ (1984) opnieuw. De line-up bestaat naast Lowe (bas, zang) uit Martin Belmont (gitaar), Paul Carrack (keyboards) en Bobby Irwin (drums).
Met dit album verandert ook de muzikale stijl van Lowe enigszins en is meer rootsrock te horen. Het album opent met het vrolijke tex-mex getinte Half a Boy And Half A Man met dat lekkere orgeltje. Verder stevige uptempo rockers zoals de Micky Jupp song You’ll Never Get Me Up In One Of Those, Maureen met een hamerende piano en Tom Springfield’s Breakaway. De country(rock) komt aan bod in Love Is Like A Glove, van Carlene Carter en het van Faron Young bekende Live Fast Love Hard Die Young. De blazers (TKO Horns) toveren L.A.F.S. om tot mooie soul. De jaren 50 keren terug in het instrumentale Awesome. Ook hier zijn bonustracks toegevoegd, de swingende pianorocker Honkytonk Hardwood en de countrysong  Walk On By.

Een van mijn favoriete albums van Nick Lowe is het uit 1985 stammende ‘The Rose Of England’ en dit album werd ook op 25 augustus opnieuw uitgebracht. Behalve Lowe’s vaste bandleden Martin Belmont (gitaar), Paul Carrack (orgel, piano) en Bobby Irwin (drums) zijn ook bijdragen van een aantal gastmuzikanten te horen. Er is weer een mix aan stijlen te horen. Lekkere melodieuze songs als Darlin’ Angel Eyes, John Hiatt’s She Don’t Love Nobody en de titelsong The Rose Of England.  Gastbassist Andrew Bodnar mag zich uitleven in het instrumentale Long Walk Back. Naast de jachtige uptempo songs 7 Nights To Rock en Hope To God I’m Right, met een glansrol van Paul Carrack op piano en orgel, zijn er ook rustpunten te vinden in gevoelige liedjes als Indoor Fireworks van Elvis Costello en I Can Be The One You Love. Een aantal gastmuzikanten is ingehuurd voor het heerlijk rockende I Knew The Bride (When She Used To Rock And Roll), met de harmonicasolo van Huey Lewis.

Het laatste album van Nick Lowe op Columbia Records verscheen in 1988. Dit album, ‘Pinker And Prouder Than Previous’ werd op 20 oktober jl. opnieuw uitgebracht. Naast de bekende line up met Nick Lowe (bas, zang) Paul Carrack (orgel, piano), Martin Belmont (elektrische gitaar) en Bobby Irwin (drums) is ook gitarist John Hiatt van de partij. Dit album wordt weer gekenmerkt door de bekende sound van Nick Lowe. Melodieuze uptempo songs als (You’re My) Wildest Dream met Kim Wilson op mondharmonica, Big Hair, met dat lekkere orgeltje en Wishing Well. Opwindende rock in Black Lincoln Continental (met wederom Kim Wilson op mondharmonica) en Lover’s Jamboree wordt afgewisseld met gevoelige songs zoals de tearjerker Crying In My Sleep en het reggae achtige Cry It Out. Countryinvloeden zijn aanwezig in het mooie Geisha girl, een cover van Lawton Williams en in het rockende Big Big Love van Wynn Stewart.

 In 1990 veranderde Nick Lowe van platenmaatschappij en zijn nieuwe album ‘Party Of One’ werd door Reprise uitgebracht. Dit album kwam opnieuw uit op 20 oktober jl. De begeleidingsband bestaat uit Ry Cooder (elektrische gitaar, mandoline), Jim Keltner (drums) en Paul Carrack (piano, orgel). Dave Edmunds, en Bill Kirchen, voormalig lid van Commander Cody and his Los Planet Airmen zijn op elektrische gitaar te horen. De inbreng van producer Dave Edmunds is op dit album duidelijk te horen. De nummers rocken meer en vertonen rockabilly invloeden. Het rockende karakter wordt met name vorm gegeven door het karakteristieke en strakke drumwerk van Jim Keltner, zoals meteen al te horen is in het openingsnummer You Got The Look I Like en in songs als (I Want To Build) A Jumbo Ark, Refrigerator White en Honey Gun. Ook Ry Cooder drukt nadrukkelijk zijn stempel op songs als het catchy Gai-Gin Man en in de swingende rocker Shting-Shtang. Een mooie gastrol is weggelegd voor Ray Brown met zijn staande bas in de ballad What’s Shakin On The Hill. Een vrolijk nummer blijft All Men Are Liars, met een verwijzing naar het popidool Rick Astley. Op deze reissue staan vier bonustracks, waaronder Don’t Thing About Her, een ingetogen gezongen akoestische ballad.

Conclusie:
Nick Lowe is en blijft een rasmuzikant en het bewijs hiervan wordt op deze zes albums weer overduidelijk geleverd. Klasse!

Tracks Nick The Knife:
01. Burning
02. Heart
03. Stick It Where The Sun Don’t Shine
04. Queen Of Sheba
05. My Heart Hurts
06. Couldn’t Love You (Anymore Than I Do)
07. Let Me Kiss Ya
08. Too Many Teardrops
09. Ba Doom
10. Raining Raining
11. One’s Too Many (And A Hundred Ain’t Enough)
12. Zulu Kiss
13. Heart (demo) (bonustrack)
14. Raining Raining (demo) (bonustrack)
15. I Got A Job (bonustrack)

Tracks The Abominable Showman:
01. We Want Action
02. Ragin Eyes
03. Cool Reaction
04. Time Wounds All Heels
05. Man Of A Fool
06. Tangue Rae
07. Wish You Were Here
08. Chicken And Feathers
09. Paid The Price
10. Messing Around With Love
11. Saint Beneath The Paint
12. How Do You Talk To An Angel
13. Pet You Hold You (live) (bonustrack)
14. Crackin Up (live) (bonustrack)
15. What’s So Funny Bout Peace Love And Understanding (live) (bonustrack)

Tracks Nick Lowe And His Cowboy Outfit:
01. Half A Boy And Half Man
02. Breakaway
03. You’ll Never Get Me Up In One Of Those
04. Love Is Like A Glove
05. The Gee And The Rick And The Three Card Trick
06. (Hey Big Mouth) Stand Up And Say That
07. Awesome
08. God’s Gift To Women
09. Maureen
10. L.A.F.S.
11. Live Fast Love Hard Die Young
12. Honkytonk Hardwood Floor (bonustrack)
13. Walk On By (bonustrack)

Tracks The Rose Of England:
01. Darlin’ Angel Eyes
02. She Don’t Love Nobody
03. 7 Nights To Rock
04. Long Walk Back
05. The Rose Of England
06. Lucky Dog
07. I Knew The Bride (When She Used To Rock & Roll)
08. Indoor Fireworks
09. (Hope To God) I’m Right
10. I can Be The One You Love
11. Everyone
12. Bo Bo Ska Diddle

Tracks Pinker And Prouder Than Previous:
01. (You’re My) Wildest Dream
02. Crying In My Sleep
03. Big Hair
04. Love Gets Strange
05. I Got The Love
06. Black Lincoln Continental
07. Cry It Out
08. Lovers Jamboree
09. Geisha Girl
10. Wishing Well
11. Big Big Love

Tracks Party Of One:
01. You Got The Look I Like
02. (I Want To Build) A Jumbo Ark
03. Gai-Gin Man
04. Who Was That Man
05. What’s Shakin On The hill
06. Shting-Shtang
07. All Men Are Liars
08. Rocky Road
09. Refrigerator White
10. I Don’t Know Why You Keep Me On
11. Honey Gun
12. You Stabbed Me In The Front (bonus track)
13. Rocket Coast (bonus track)
14. Rocky Road (demo) (bonus track)
15. Don’t Thing About Her (demo) (bonus track)

Website: Nick Lowe

20 november 2017|Categories: Recensies|Tags: |0 reacties

We horen graag je mening! Voeg reactie toe