Nick Earle – Breaking New Ground
Format: CD – Digital / Label: The Citadel House
Releasedatum: 1 juni 2019

Tekst: Peter Marinus

Het debuutalbum van de Canadese singer-songwriter Nick Earle uit St. John’s, Newfoundland, zal voor gemengde reacties gaan zorgen. Gemengd omdat hij op zijn album nog niet echt een duidelijke keuze lijkt te kunnen maken of hij nu voor de wat rauwere rootsrock gaat of toch voor het wat meer op de hitlijsten gerichte singer-songwriter werk.
Nick Earle is overigens geen groentje op muziekgebied want hij was jarenlang de helft van het folkduo Earle & Coffin. Een duo, dat onder andere twee Canadian Folk Music Awards won.

Zijn debuut begint met het titelnummer, Breaking New Ground. Stel je eens voor dat het geluid van de oude Tom Petty & The Heartbreakers vermengd wordt met dat van Neil Young & Crazy Horse. Dan krijg je dus een rauw pompend nummer als dit met bijtend gitaarwerk van Nick en ook nog eens zijn doorleefde zang.
In Back To Montreal gooit Nick het ineens over een complete andere muzikale boeg met een semi-akoestisch midtempo Americana nummer, dat gemoedelijk voorbij deint. De melancholieke slide houdt dit nummer aan de “veilige” kant van de streep. Vervolgens wordt er weer stevig pompend gerockt in Meet Me In The Middle, dat weer meer richting het pittigere werk van een Bryan Adams of Tom Cochrane trekt.
De ballad Lovers Turned Strangers is typisch zo’n singer-songwriters ballad, die het tegenwoordig erg goed doet bij met name het vrouwelijke publiek. Hier hoor je Nick op zijn intiemst slechts met zang en gitaar. Het stevig rockende Mess Of Me heeft een bluesy geluid waarin ook lichte Eagles (“One Of These Nights”) trekjes zijn terug te vinden.
Met This Time Around keert Nick weer terug naar het geluid van Tom Petty in een lichtvoetig deinend nummer. Lichte powerpop invloeden zijn terug te vinden in de mid-tempo rootsrock van Never Say Goodbye. Je moet echt van goeden huize komen om het origineel van Angel From Montegomery van John Prine, of de cover van Bonnie Raitt te kunnen overtreffen. Nick komt een eind in de buurt door zijn versie iets bluesier en rauwer te laten klinken. De zakdoeken kunnen tevoorschijn worden gehaald voor de intieme liefdesballad Only Wanted You, dat Nick in duet zingt met Rachel Cousins.
Nick sluit zijn debuut af met de sprankelende poprock van Not Ready To Let Go, dat door mij ergens tussen Bryan Adams en Tom Cochrane geparkeerd wordt.

Je merkt aan alles op dit album dat Nick nog niet echt een keuze heeft weten te maken welke kant hij zijn muzikale loopbaan op wil laten gaan. Ik kan alleen maar hopen dat hij voor de wat meer rockgerichte kant kiest en het op de hitlijsten gerichte materiaal in het vervolg laat schieten. Kwaliteit heeft deze artiest namelijk wel. Dat is aan dit debuut zeker te horen!


Tracklist:
01. Breaking New Ground
02. Back To Montreal
03. Meet Me In The Middle
04. Lovers Turned Strangers
05. Mess Of Me
06. This Time Around
07. Never Say Goodbye
08. Angel From Montegomery
09. Only Wanted You
10. Not Ready To Let Go

Website: Nick Earle


Ook op Blues Magazine ...

Geen berichten gevonden.