Recensie: Nev Cottee – Broken Flowers

Nev Cottee – Broken Flowers
Format: CD – LP / Label: Wonderfulsound
Releasedatum: 26 mei 2017

Tekst: Peter Marinus

Nev Cottee is weer zo’n typisch voorbeeld van een artiest waarvan je je af vraagt waarom hij nog niet doorgebroken is! Deze singer-songwriter uit Manchester levert namelijk met dit ‘Broken Flowers’ album een werkelijk schitterende derde cd af.

Zijn muziek valt niet onder de typische singer-songwriter muziek (meestal folky of bluesy) maar mengt filmische muziek (als van Ennio Morricone of John Barry) met invloeden van Leonard Cohen, Scott Walker, Nick Cave, Tindersticks en zelfs de ambient muziek, die door Brian Eno wordt gemaakt. Het resultaat is een melancholieke, rijkelijk georkestreerd album met een prachtige warme productie van Mason Neely, die onder andere met Edwyn Collins en Lambchop werkte.
Na het donkere intro Asunder volgt de heerlijk voortzwevende ballad Open Up. Cottee zingt dit nummer met zijn donkere, lage stemgeluid en wordt begeleid door een atmosferische steel gitaar. De sfeer blijft melancholisch in de ballad I’ll Sleep When I’m Dead. Al snel word je, aan de hand van de stemmige strijkers, meegezogen in deze Tindersticks achtige song. De “twang” gitaar, die we kennen van onder andere Duane Eddy en die ook vaak in spaghetti western soundtracks werd gebruikt, duikt op in Nobody’s Foo”.
Eén van de hoogtepunten van dit album is het nummer Tired Of Love dat langzaam naar een orkestrale climax toe werkt. In het traag weg tikkende When The Night Comes zingt Cotteen een duet met een zangeres. Helaas heb geen info over deze zangeres dus zal ze in deze recensie anoniem blijven.
Het begin van The House Where I Live heeft dezelfde desperate sound, die oud Velvet Underground zangeres Nico ook had, als zij zichzelf op haar harmonium begeleidde. Hier wordt dit geluid aangevuld door strijkers.

Laat je door deze cd de dromerige, melancholieke wereld van Nev Cottee in trekken. Daar eenmaal aangekomen wil je niets liever dan je te laten omwikkelen door de heerlijke, dromerige klanken op deze cd!
Het wordt nu toch wel eens tijd dat Nev Cottee gaat doorbreken!

Tracklist:
01. Asunder
02. Open Up
03. I’ll Sleep When I’m Dead
04. Be On Your Way
05. Nobody’s Fool
06. Tired Of Love
07. When The Night Comes
08. The House Where I Live
09. City Lights

Website: Nev Cottee

 

17 mei 2017|Categories: Recensies|Tags: |0 reacties

We horen graag je mening! Voeg reactie toe