Foto Recensie: Neil Young - Colorado

Neil Young – Colorado
Format: CD – Vinyl – Digital / Label: Reprise Records
Releasedatum: 25 oktober 2019

Tekst: Wim Velderman

Zeven jaar na hun laatste gezamenlijke bandalbum ‘Psychedelic Pill’ speelt Crazy Horse opnieuw samen met Neil Young. ‘Colorado’ is de nieuwe langspeler.

Niet de Dutch Mountains, maar die van Colorado; de bergen waar Neil Young bivakkeerde met de jongens van Crazy Horse. Het is alweer zeven jaar geleden dat Neil Young het laatste album uitbracht samen met zijn rockcombo Crazy Horse, opgericht in 1968. Eindelijk in 2019 worden ze weer van stal gehaald en herenigd: Neil, Nils Lofgren, Ralph Molina en Billy Talbot. Tijdens een intensieve sessie werd het nieuwe geniale Colorado’ geboren.

Crazy Horse, dat is 2019 Nils Lofgren, Ralph Molina en Billy Talbot. Al eerder dit jaar huurden de muzikanten de studio in de wolken van het San Juan-gebergte in de buurt van Telluride in de Amerikaanse staat Colorado. In elf dagen en nachten namen ze daar tien nummers op, met een analoge opstelling en meestal live. En dat moeten zeer intensieve dagen geweest zijn, want luisterend naar het album ervaar je de power, energie, de kracht waarmee ingezet is om tot een fijn product te komen. Heerlijke gitaarsoli , vaak met distortion en andere effectpedalen ingespeeld. Hier en daar wat slordig maar dat is juist de charme van deze tracks. Goed gezongen en zeer afwisselend, songs met de radiolengte (drie minuten) maar ook lange items. She Showed Me Love. spant de kroon, met ruim dertien minuten. Toch zul je je niet snel vervelen bij dit album en waarschijnlijk snel op repeat zetten.

De productie van ‘Colorado’, door Neil Young en John Hanlon is goed gelukt. De mix vond plaats in de Shangri-La Studios van Rick Rubin in Malibu en Chris Bellman was verantwoordelijk voor Mastering bij Bernie Grundman Mastering in Hollywood. Neil Young en Crazy Horse zijn veel meer dan een goed ingespeeld team. ‘Colorado’ vangt perfect de energie en passie van de gezamenlijke sessie. Het geluid is bovendien fantastisch.

Toch een punt van kritiek: bedenkt de artiest of de muziekfabriek deze flauwekul. Je kunt kiezen voor een kale cd tegen een normale verkoopprijs of wil je een dubbele LP met een extra 7 “single, inclusief de bonusnummers Rainbow Of Colors als solo-solo-versie van Neil Young en het Crazy Horse-studiolied Truth Kills? Het jaagt de fan nogal op kosten, want voor die extra songs moet flink in buidel worden getast, bijna 50 euro. Trek je met deze prijspolitiek nieuwe klanten ( de jeugd is momenteel zeer vinylminded) aan of stoot je ze juist af?

Met Colorado is niks mee, integendeel, maar voor het prijstechnische deel frons ik de wenkbrauwen. Tien songs of meer om van te watertanden. Je ziet maar.


Tracks:
01. Think of Me
02. She Showed Me Love
03.Olden Days
04. Help Me Lose My Mind
05. Green Is Blue
06. Shut It Down
07. Milky Way
08. Eternity
09. Rainbow of Colors
10. I Do

Website: Neil Young


Ook op Blues Magazine ...