Neil & Liam Finn – Lightsleeper
Format: CD – LP Digital / Label: Inertia – PIAS
Releasedatum: 24 augustus 2018

 Tekst: Joop van Rossem

Voor het eerst in beider carrière werken vader en zoon Finn samen. Neil Finn (1958)  kennen we van zijn werk bij Split Enz, het veel succesvollere Crowded House, The Finn Brothers, van zijn sololoopbaan en vanaf nu dus ook als vervanger van Lindsey Buckingham in Fleetwood Mac. Liam (1983) is de oudste zoon van Neil die inmiddels drie soloplaten op zijn conto heeft staan. Het album mag met recht een familieaangelegenheid worden genoemd want naast Neil en Liam, spelen andere zoon Elroy (drums) en moeder Sharon (bas) mee op de elf zelf geschreven nummers op ‘Lightsleeper’.
Als u een echt Neil Finn/Crowded House-album denkt aan te treffen, komt u licht bedrogen uit. Een aantal van de nieuwe liedjes associeer je echt niet met Crowded House. Verwacht dus geen poppareltjes als Don’t Dream It’s Over, Better Be Home Soon, Fall At Your Feet, Weather With You of andere klassieke Finn-nummers, dit album is wat experimenteler en vraagt wat meer kruim van de luisteraar om de songs te doorgronden.
Ouderwets Crowded House-achtige nummers vindt u in de vorm van het openingsstuk Prelude-Island Of Peace en het fraaie Anger Plays A Part, niet toevallig ook verkozen als single. Popjournalist Karl Puschmann van The New Zealand Herald schreef in zijn recensie: “Move aside Lennon/McCarney, we’ve got Finn/Finn”, een uitspraak die mij toch echt een flinke brug te ver is, ondanks dat we hier wel te maken hebben met een groeiplaat.


Tracklist:
01. Prelude – Island Of Peace
02. Meet Me In The Air
03. Where’s My Room
04. Anger Plays A Part
05. Listen
06. Any Other Way
07. Back To Life
08. Hiding Place
09. Ghosts
10. We Know What It means
11. Hold Her Close

Website: Neil Finn