Foto Recensie: Nancy Wright - Alive & Blue

Nancy Wright – Alive & Blue
Format: CD – Digital / Label: VizzTone Records – Direct Hit Records
Releasedatum: 29 mei 2019

Tekst: Peter Marinus

Wat ben ik blij dat Nancy Wright haar klassieke fagot loopbaan er aan gaf nadat zij een blues jamsessie bezocht en daarna volledig in de ban van de blues raakte. Gitarist Lonnie Mack werd haar muzikale mentor en Nancy deelde het podium met artiesten als Stevie Ray Vaughan, John Lee Hooker, Albert King en Albert Collins en werd vervolgens ook nog eens driemaal genomineerd voor de Blues Music Award.
Inmiddels is Nancy overgeschakeld op de saxofoon en zij bespeelt dit instrument met hetzelfde vuur als bijvoorbeeld King Curtis of Junior Walker.

Op haar derde, live, album wordt Nancy bijgestaan door haar Rhythm And Roots Band, die bestaat uit Paul Reveli (drums), Tony Lufrano (keyboards), Jeff Tamelier (gitaar)en Karl Sevareid (bas).

En gezien de reacties van het publiek zijn de opnames voor dit album één groot feest geweest.

Zo openen funky drums het heerlijk groovende Bugalu. Een instrumental waarin opvalt hoeveel het saxofoonspel van Nancy door King Curtis en Junior Walker beinvloed is. Gitarist Jeff Tamelier valt hier op doordat hij zowel funky als bluesy licks rondstrooit. Been Waiting That Long is een loom swingend funkbluesnummer waarin Nancy bewijst dat je als saxofoniste wel degelijk over een soulvolle stem kunt beschikken (hallo Candy!). Een heerlijk broeierig groovend nummer met priemend gitaarwerk en krachtig scheurend saxwerk.
I Don’t Want No Man is onder andere bekend van Bobby “Blue” Bland en is een geoliede shuffle met rauwe saxofoon, bijtende gitaar en een rollende pianosolo. De soul komt aan de beurt in de souklassieker In Between Tears (van Irma Thomas), die voorzien is van een “Mr. Big Stuff” (Jean Knight)-achtige groove en King Curtis-achtig saxwerk. Jo-Jo van Boz Scaggs heeft van Nancy een verrassende jazzy instrumentale cover gekregen. Nancy heeft dit nummer compleet naar haar eigen hand gezet met rauw scheurend, bluesy saxwerk.
Sugar Coated Love is een overbekend bluesnummer van Lazy Lester. Dit nummer kom je echter niet vaak tegen met een scheurende saxofoon! In de luie funker Warranty biedt Nancy haar liefde, compleet met garantie, aan. Nadat zij haar rauwe soulsax over mij heen heeft laten blazen is wat mij betreft de koop gesloten.
Bernie’s Blues is een warme, intieme slowblues met Nancy’s sensuele sax en een bijtende gitaar. Rocken kan Nancy ook als de beste! Dat bewijst de stomende cover van Damita Jo’s Keep Your Hands Off Of Him. Uiteraard mag een King Curtis nummer niet ontbreken op dit album. Zijn jazzy Soul Serenade is een instrumental waarin het toetsenwerk van Tony Lufrano in positieve zin opvalt. De tweede Boz Scaggs cover op dit abum is What Do You Want The Girl To Do. Een lui groovend mellow soulnummer, die je ook zou kunnen kennen van de uitvoering door Lowell George.
De intieme soulshuffle Rutabagas is de luie afsluiter van dit album met Junior Walker-achtig saxwerk en een bluesy gitaar.

Nancy Wright zal met dit sfeervolle en swingende livealbum zeker de nodige nieuwe fans binnenhalen!!!

Nancy Wright - Keep Your Hands Off Of Him


Tracklist:
01. Bugalu
02. Been Waiting That Long
03. I Don’t Want No Man
04. In Between Tears
05. Jo-Jo
06. Sugar Coated Love
07. Warranty
08. Bernie’s Blues
09. Keep Your Hands Off Of Him
10. Soul Serenade
11. What Do You Want The Girl To Do
12. Rutabagas

Website: Nancy Wright


Ook op Blues Magazine ...