Muddy Waters – Live At Rockpalast
Format: 2CD – 2DVD – Vinyl / Label: Mig Music
Releasedatum: 26 januari 2018

Tekst: Dick de Jonge

Rockpalast, dat is voor iedere muziekliefhebber die de jaren zeventig en tachtig meegemaakt heeft een naam met een magische klank. Iedere vrijdagavond kijken van welke artiest of band er een liveconcert uitgezonden ging worden op het Duitse WDR. Heel veel grote namen passeerden de revue, zoals Dire Straits, Bowie, The Police, Lynyrd Skynyrd, Bob Marley, Rainbow, Stevie Ray Vaughan en zo kunnen we nog wel even door gaan. Verschillende optredens zijn op elpee of cd uitgebracht ( of later op videoband ).

Eind januari komt Mig Music met een concertverslag van de legendarische Muddy Waters, opgenomen in de befaamde Westfalenhallen in Dortmund in december 1978, vijf jaar voor hij in 1983 vrij onverwachts in z’n slaap op zeventigjarige leeftijd overlijdt.

McKinley Morganfield, zoals de echte naam van Muddy Waters luidt werd geboren in 1913 in de staat Mississippi, in het arme zuiden van de Verenigde Staten. In zijn jonge jaren begon hij muziek te maken, eerst op de mondharmonica en later op de gitaar. Toen hij dertig jaar oud was trok hij naar Chicago om het te gaan maken in de muziek.  Na een aantal jaren van bittere armoede begint hij te spelen op de elektrische gitaar en zal hij één van de grondleggers worden van de beroemde Chicago Blues. Pas na de Tweede Wereldoorlog zal Muddy Waters naam maken met vooral Hoochie Coochie Man, een nummer wat uiteraard niet ontbreekt op deze cd. Met Pinetop Perkins op de toetsen, drummer Willie “Big Eyes” Smith, Calvin Jones op bas, Harmonica speler Jerry Portnoy en de twee gitaristen Luther Johnson en Bob Margolin kunnen we dit misschien wel de beste begeleidingsband noemen die Muddy Waters ooit heeft gehad. Luister maar eens naar Mannish Boy, het opzwepende Got My Mojo Working en het legendarische Sweet Home Chicago als afsluiter. Dit concert toont de ware magie van Waters Fender Telecaster, zijn machtige stem en zijn charisma op het podium.

De tweede cd is een registratie van het Rockpalast Loreley Open Air optreden van een Muddy Waters Tribute Band in 1996 met alle nog levende leden van zijn begeleidingsband. Levon Helm van The Band is gastzanger op Gone to Main Street. Het optreden was een ontroerend eerbetoon aan hun overleden meester.


DVD 1/ CD 1: 10. Dezember 1978 , Westfalenhalle Dortmund
01. Intro
02. I’m your Hoochie Coochie Man
03. Soon Forgotten
04. Baby, Please Don’t Go
05. They Call Me Muddy Waters
06. Walkin’ Thru The Park
07. Country Boy ( All Night Long )
08. Kansas City
09. Caledonia
10. Everything Gonna Be Allright
11. Mannish Boy
12. Got My Mojo Working
13. Sweet Home Chicago

DVD 2/ CD 2: June 23, 1996 Open Air Festival Loreley
01. Clouds In My Heart
02. Walking Thru The Park
03. You Can’t Lose What You Ain’t Had
04. You Don’t Have To Go
05. Honey Bee
06. Everything Gonna Be Alright
07. Laundromat Blues
08. I’m Ready
09. If The Washing Don’t Get You, The Rinsing Will
10. Hard Hard Way
11. I’m Your Hoochie Coochie Man
12. Gone To Main Street
13. Got My Mojo Working
14. Mannish Boy

Website:
Muddywaters Official
https://www.facebook.com/muddywatersofficial/


Ook op Blues Magazine ...