Foto Recensie: Muddy Gurdy - Muddy Gurdy

Muddy Gurdy – Muddy Gurdy
Format: CD – Digital / Label: VizzTone Label Group
Releasedatum: 2 februari 2018

Tekst: Bennuman

Dit tweede album van het Franse trio Hypnotic Wheels (Muddy Gurdy) ontstond tijdens een reis naar Mississippi om opnames te maken in de stijl van ‘hill country blues’ in samenwerking met rechtstreekse afstammelingen van diverse ‘legends’ uit Noord Mississippi.

Deze zogenaamde ‘hill country blues’ of ‘North Mississippi blues’ is een regionale stijl van de country blues en karaktariseert zich door een sterke nadruk op ‘groove’, ritme en percussie, weinig akkoord wisselingen, continue gitaar-riffs en afwijkende zangstructuren. Het wordt daarom ook wel ‘the hypnotic boogie’ genoemd. In feite staat deze stijl het dichtste bij de muziek die de West Afrikaanse slaven met zich meenamen naar Amerika. Voor de Amerikaanse Burgeroorlog (1861-1865) hadden de slaveneigenaren alle percussie instrumenten verboden uit angst voor het doorgeven van gecodeerde boodschappen en het oproepen van rebellie. Direct na de Burgeroorlog voerde de Afrikaans-Amerikaanse bevolking de drumtraditie weer in, hoewel de invoering van de ‘Black Codes’ wetten deze traditie zoveel mogelijk probeerde te berperken. Bekende onderzoekers als Robert Palmer (muziekschrijver) en David Evans (antropoloog) komen tot de conclusie dat de ontwikkeling van de Mississippi blues ontstaan is uit de polyritmes die gebruikt werden voor en na de Burgeroorlog.

Dit album, ‘Muddy Gurdy’ is niet opgenomen in een studio maar tijdens concerten of jamsessies op verschillende boerderijen met behulp van slechts een laptop en microfoons. Het resultaat is een album dat veel intiemer overkomt. Luisterend naar ‘Muddy Gurdyvia mijn geluidsinstallatie waan ik mij bij een jamsessie op een veranda in Mississippi. Ook de geluidskwaliteit is uitstekend en helder.
Omdat Hypnotic Wheels naast de gitaar, percussie en vocalen gebruik maakt van het traditionele Franse instrument de ‘hurdy gurdy’ voegen zij een uniek, bijna hypnotisch aandoend geluid toe aan de hill country blues. Alle nummers zijn traditionals of gecomponeerd door musici uit Noord Mississippi, zoals R.L. Burnside en Otha Turner.

‘Muddy Gurdy’ is een waar genot om naar te luisteren omdat het zo puur is en omdat het echt live is. Dit is de oer-blues.  Het is ook mooi en boeiend om te ontdekken waar de latere Engelse blues zijn oorsprong vond. Je ‘hoort’ Rory Gallagher, John Mayall, Alexis Korner, The Stones, The Yardbirds, enz. enz.

Voor de echte blues liefhebber, die ook wat dieper wil gaan, is dit album een cadeau!


Tracks:
01. Tia In The Rockin’ Chair
02. Going Down South
03. That Girl is Bad
04. See My Jumper Holding On The Line
05. Rollin’ and Tumblin
06. Station Blues
07. Shawty Blues
08. Glory
09. Leave Her Alone
10. Gonna Love You
11. Dream
12. She Wolf
13. Shake Em On Down
14. Help The Poor
15. Highway 61

De band:
Tia Gouttebel (gitaar en zang)
Gilles Chabenat (hurdy gurdy)
Marc Glomeau )percussie en zang)

Gasten:
Cedric Burnside, Sharde Thomas, Cameron Kimbrough en Pat Thomas.

Website: Hypnotic Wheels


Ook op Blues Magazine ...

Geen berichten gevonden.