Mohead – Son Of The South
Format: CD – Digital / Label: Continental Record Services
Releasedatum: 14 september 2018

Tekst: Peter Marinus

In 1995 verscheen het debuutalbum van John Mohead, ‘Lula City Limits’. Een album, dat door de pers juichend werd onthaald. Jammer genoeg werd John Mohead destijds niet door het grote publiek omarmd. Maar nu gaat hij in de herkansing met zijn nieuwste album ‘Son Of The South’.
John Mohead komt uit Memphis, Tennessee en leerde gitaarspelen van blueshelden als Frank Frost en Sam Carr. Wat later was hij te horen op albums van Willie Cobbs. Op het zojuist (14 september) verschenen nieuwe album mengt John wederom Southern rock met country en blues. Het resultaat is opnieuw een schitterend album.
De zang van John doet meer dan eens denken aan de zang van Gregg Allman, zodat een Souterhn rock connectie onvermijdelijk is.

De album opener, Without A Melody, is een rocknummer met een flinke vleug country. Die country invloeden komen vooral door het gebruik van de fiddle. De blues komt tot je via de bluesy gitaarriffs.Een nummer dat doet denken aan een mix van Bruce Hornsby en The Allman Brothers Band. Son Of The South is een bluesy singer-songwriter ballad, een wiegend nummer met John’s bluesy stem en de mooie countryfiddle. Seen It All opent met stuwende drums, die de basis leggen voor een funky Southern rocknummer. Een stevig bluesy nummer met huilende slidegitaar en een soulvol swingend orgel. In Amsterdam zijn John’s avonturen in “ons” Amsterdam te horen. Een warm deinende ballad waarin de coffeeshops natuurlijk niet ontbreken.
Na de luchtige Southern rock swinger Blue Canoe is het tijd voor het donker voortgroovende Missin’ You met zijn superzware bas en bluesy gitaar. Louisiana 1927 is een breekbare akoestische cover van het Randy Newman nummer. Dit nummer gaat over the Great Mississippi Flood, die in 1927 700.000 mensen dakloos maakte in Louisiana en Missouri en waarbij 246 mensen omkwamen.
De afsluiter van dit, te korte, album is het luie, broeierige She Won’t Be Home. Een Southern rocknummer met een hoog soulgehalte, loom brandende gitaar en John’s bluesy stem.

Het moet toch raar lopen wanneer dit sublieme Southern rock/Americana album dit keer niet door het grote publiek opgepikt wordt.


Tracklist:
01. Without A Melody
02. Son Of The South
03. Seen It All
04. Amsterdam
05. Blue Canoe
06. Missin’ You
07. Louisiana 1927
08. She Won’t Be Home

Website: Mohead

Gerelateerde artikelen
Filter by
Post Page
Releases
Sort by