Mo Lowda And The Humble – Creatures
Format: CD – Digital / Label: Mile-Long Records
Releasedatum: 13 maart 2018

Tekst: Peter Marinus

De meeste grote festivals zijn net achter de rug maar ik heb nu al een act, die zo geboekt kan worden op festivals als Pinkpop of Lowlands. Dan heb ik het over het trio Mo Lowda And The Humble uit Philadelphia, bestaand uit Jordan Caiola (zang, gitaar), Jeff Lucci (bas, keyboards) en Shane Woods (drums).
Het trio begint zo langzamerhand steeds meer fans binnen te halen en was al op tournee met The Bloc Party. Met die band heeft ons trio trouwens wel wat overeenkomsten qua muziek, maar ook met Kings Of Leon en af en toe Franz Ferdinand.

Hun nieuwe album opent met Creature I met naargeestige zwabberende gitaarakkoorden. Daarna gaat het album “los” met Card Shark met een hard twangende gitaar over een log groovende bas en drums. De stem van Jordan klinkt smachtend en bij vlagen zelfs bijtend. Uiteraard ontbreekt in dit nummer een, tegenwoordig zo populair, meebrul refrein niet.
Why’d It Take So Long is een felle “riff-rocker” met een aanstekelijke drive, die gegarandeerd aan gaat slaan bij het Pinkpop en/of Lowlands publiek. Schurende, enigszins bluesy gitaarriffs met een eigenzinnig geluid openen het loom rockende Standing In Place waarin distortion en rustige funky passages elkaar afwisselen. Shells werd geschreven naar aanleiding van de San Bernadino schietpartij en handelt over het hypocriete Amerikaanse wapenbeleid. Daarom is het niet verwonderlijk, dat we hier met een intens nummer te maken hebben, dat enigszins in het straatje van Kings Of Leon past. Meebrullen kan weer in het hoekig rockende 6-7. Tied Up drijft vervolgens op de hoekige funky drums en de gonzende bas waarover Jordan zijn atmosferische gitaarriffs kwijt kan.
Piece Of The Pie werd geschreven tijdens een tournee met The Bloc Party en dat is te horen ook! Een eigenzinnig, experimenteel en funky nummer met schroeiend hard gitaarwerk en een gonzende pompbas. Creature II bestaat uit pianoloops, verzorgd door bassist/toetsenist Jeff Lucci. Een ambient nummer, dat erg mooi klinkt maar tegelijkertijd ook uit de toon valt bij de rest van het album.
Tot slot volgt nog de luchtig groovende alternative rock van New Tide, die minder rauw maar wel even intens klinkt als de rest van het album.

Het zou mij niet verbazen als Mo Lowda And The Humble binnen no-time ook bij ons een vertrouwde naam is..


Tracklist:
01. Creature I
02. Card Shark
03. Why’d It Take So Long
04. Standing In Place
05. Shells
06. 6-7
07. Tied Up
08. Piece Of The Pie
09. Creature II
10. New Tide

Website: Mo Lowda & The Humble