Mississippi John Hurt – Spike Driver Blues – The Complete 1928 Okeh Recordings
Format: CD – Digitale Download / Label: Dark Was The Night Records
Releasedatum: 7 oktober 2016
Tekst: John Jansen
De biografie van Mississippi John Hurt zal genoegzaam bekend zijn bij de Blues Magazine lezer en is hier op de site ook al eerder summier weergegeven. Ik kwam nog een mooie anekdote tegen bij het inlezen op deze bluesgitarist. In de jaren zestig zochten twee jonge blues-scouts (Tom Hoskins en Mike Stewart) uit Washington DC het dorp waar John Hurt nog zou wonen, nadat zij de 78-toeren plaat ‘Avalon Blues’ van deze artiest op het Okeh label gehoord hadden. Maar het dorp Avalon stond niet meer op de toen actuele landkaart van Mississippi. Nadat ze echter een atlas van dit gebied uit 1878, 14 jaar voor de geboorte van John (Smith) Hurt, op de kop getikt hadden konden ze het dorpje Avalon traceren en trokken ze zuidwaarts, om de bluesgitarist aldaar op te sporen. En de rest is geschiedenis.
Eigenlijk zijn de songs van Mississippi John Hurt pas vanaf 1963 op lp verschenen, nadat hij herontdekt was door hierboven genoemde afficionados; daarvoor waren zijn liedjes alleen op oude bakelieten platen uit 1928 (Okeh label) te vinden. Zijn eerste twee lp’s op Dick Spottswood’s Piemond label (gelieerd aan Takoma) zijn prachtige compilaties van oud werk. Deze platen zijn ook verschenen op de nog obscuurdere Gryphon en Chesapeake labels in dezelfde tijd (1963/1964), werkelijk onvindbaar tegenwoordig. Daarna bracht hij eigen werk uit op het Vanguard label: een prachtige trits platen, waarop hij in de nieuwe nummers nauwelijks onderdoet voor songs die hij veertig jaar daarvoor al had opgenomen.
In de jaren zeventig zijn er al diverse compilaties van ‘The 1928 Okeh Recordings’ uitgebracht, telkens met dertien tracks, die op de verschillende platen variëren van plaats. Elk label geeft zijn draai aan de volgorde van de tracks: het obscure Engelse Spokane label (1971) en het Amerikaanse Biograph (1972) houden de chronologische volgorde van de opnames in Memphis (februari 1928) en New York (december 1928) aan. Het Yazoo label (1979) husselt de hele volgorde door elkaar en op recentere (cd)verzamelaars is er weer een andere opeenvolging aangehouden.
De volgorde van de tracks op deze recente cd heb ik echter nog niet eerder gezien: dertien tracks uit 1928 en zes live tracks erop volgend uit de jaren zestig zijn een feest der herkenning. Alle bekende nummers van John Hurt komen langs: Frankie (1928 debut-opname), Avalon Blues, Stack O’Lee, Candy Man Blues en Spike Driver Blues. Deze songs zijn ook talloze malen door andere artiesten vertolkt en zijn echte klassiekers geworden.
Interessanter voor de meer gevorderde John Hurt fan en muziekliefhebber zijn een zestal live opnames (tracks 14 t/m 19). Voor zover ik kan nagaan zijn die uit de Newport Folkfestival periode (1963/64) en het Live at The Oberlin College optreden (1965). Kwaliteit van deze live tracks is erg goed, wat mij betreft beter dan bestaand materiaal (op het Vanguard en Comet label). Hurt’s intros zijn fameus: hij vertelt een korte anekdote en begint dan langzaam aan te spelen Op deze cd zijn de intro’s wat ingekort, hetgeen ik jammer vind; want dit geeft altijd een mooie live sfeer aan een plaat. Op Shake That Thing laat John Hurt prachtige gitaarwerk horen en Talking Casey is een mooie slide-gitaar-track. John Hurt zingt op een vertellende manier en zijn teksten hebben vaak een dubbele bodem. Het is nauwelijks “slang” te noemen en de dubbele bodem ligt er dik bovenop in nummers als Shake That Thing, Candy Man Blues, Salty Dog en Big Leg Blues. Tja, openlijk kon er natuurlijk niks gezegd of gezongen worden zo begin van de 20e eeuw. Ben wel benieuwd of het publiek in de jaren zestig daar wel “doorheen” keek en luisterde. De autoriteiten in ieder geval niet -;)
Al met al een prachtige overzichts-cd van Mississippi John Hurt, al is het alleen maar om al die mooie nummers nog weer eens langs te horen komen. Ik snap nu ook waar Bruce Cockburn, de Canadese singer-songwriter, zijn mosterd vandaan haalde. Luister maar eens naar het live nummer Trouble, I had It All My Days en Cockburn’s Wondering Where the Lions Are (zijn enige hitje). A hum…
Tracklist:
01. Frankie
02. Nobody Dirty Business
03. Stack O’Lee
04. Candy Man Blues
05. Blessed Be The Name
06. Praying On The Old Camp Ground
07. Blue Harvest Blues
08. Spike Driver Blues
09. Louis Collins (aka The Angels Laid him Away)
10. Got The Blues (Can’t Be Satisfied)
11. Ain’t No Telling
12. Avalon Blues
13. Big Leg Blues
14. Salty Dog (Live)
15. Shake That Thing (Live)
16. Talking Casey (Live)
17. Lonesome Blues (Live)
18. Trouble, I’ve Had It All My Days (Live)
19. Hot Time In The Old Town Tonight (Live)
Uitputtende discografie:
Website: http://www.wirz.de/music/hurtfrm.htm
We horen graag je mening! Voeg reactie toe