1375950268Nmike_zito_413583_10200722764286643_1543334190_o

 

Recensie: Mike Zito & The Wheel – Gone To Texas
Ruf Records – 11 juni 2013
Tekst: Hananja Verduyn
Cosmox.nl, BluesCD’s online bestellen

Sinds 2012 band lid van de Royal Southern Brotherhood, heeft Mike Zito een nieuw album gemaakt , “Gone To Texas”, wat een zeer persoonlijk album blijkt te zijn.
Voor dit album heeft Zito voor een andere band samenstelling gekozen nl Mike Zito & The Wheel.
Met Jimmy Carpenter op saxofoon, Rob Lee op drums, Scot Sutherland op bas en Lewis Stephens op Hammond en piano zijn dit voor Mike Zito favoriete muzikanten, een droom band dus voor deze man.
Het album is uitgekomen bij platen label Ruf Records, wat ook een grote wens was van deze zanger en gitarist.
Volgens Zito, heeft Texas hem “gered” , net als dat van vele mannen van zijn kaliber die in het verleden de rust gezocht en gevonden hebben in deze zuidelijke staat van Amerika. Daarbij heeft hij ook de liefde van zijn leven gevonden die een man rust en kalmte geeft die een man zo vaak nodig is.

Wat valt er te zeggen over dit album ?

Dit album bevat 13 tracks waarvan 10 van Zito’s hand zijn met co-writing van Rob Lee, Decon Allman en Cyril Neville, en drie covers, (‘Take it Easy’ van Delbert McClinton, Let Your Light Shine On Me’ van Willie Johnson en’ Don’t Think Cause Youre Pretty’ van Lightnin’ Hopkins).
Waar zijn vorige album “Greyhound” nog gaat over de problemen in zijn leven, laat dit album horen dat Mike Zito heeft afgerekend met datgene wat zijn leven negatief beïnvloed heeft.
De lat voor dit album is hoog gelegd gezien het feit dat er muzikale bijdrage gevraagd is aan bv Sonny Landreth (slide guitar), Delbert McClinton ( vocals en harmonica), Susan Cowsill (vocals) Lewis Stephens ( keyboards).

Het opent zeer sterk met het autobiografische titel nummer.
Op de nummers The Road Never Ends en Rainbow Bridge is een explosie van electrische slide gitaar te horen van Sonny Landreth.
De soulvolle stem van Susan Cowsill laat je met de ogen dicht genieten als zij met tweede stem Mike Zito begeleid op o.a I Never Knew a Hurricane.
Het album laat Blues, Soul/Blues, Blues/Rock en wat honky tonk horen, en sluit af met de cover  “Let Your Love Shine On Me” wat Zito op zeer eigen wijze ten gehore brengt.

Gone To Texas neemt je mee door de geschiedenis van Texas en het leven van Mike Zito. Mede dankzij zijn fascinerende stem vertelt hij op intensieve wijze zijn verhaal op een manier die je raakt.

Een album die je niet wilt missen.
Dit album is ook verkrijgbaar in een limited edition inclusief plectrum en t-shirt via zijn eigen webshop.

Tracklist:

1. Gone To Texas
2. Rainbow Bridge
3. I Never Knew A Hurricane
4. Don’t Think Cause You’re Pretty
5. Death Row
6. Don’t Break A Leg
7. Take It Easy
8. The Road Never Ends
9. Subtraction Blues
10.Hell On Me
11.Voices In Dallas
12.Wings Of Freedom
13.Let Your Light Shine On Me

Website artiest: http://www.mikezito.com/

Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=wLIyJuCpjC4


Ook op Blues Magazine ...