Foto Recensie: Mike Zito – First Class Life

Mike Zito – First Class Life
Format: CD – Digital / Label: Ruf Records
Releasedatum: 11 Mei 2018

Tekst: Daan Sindelka

Mike Zito is alleszins geen onbekende naam in de blueswereld. De 47-jarige Amerikaan brengt al twee decennia lang albums uit die er zijn mogen. Naast zijn solocarrière maakte hij een aantal jaar deel uit van de supergroep Royal Southern Brotherhood (met Cyril Neville, Devon Allman, Yonrico Scott – inderdaad, niet de eersten de besten proleten). De man die afgelopen jaar nog op Blues Peer stond, won al tweemaal een Blues Music Award en werd hiervoor nog ettelijke malen genomineerd – waaronder afgelopen jaar voor contemporary blues male artist en rock blues album.

“This Time, I was definitely thinking more blues”, zegt Zito over zijn vijftiende album ‘First Class Life’ in relatie tot zijn voorgaande werk. Een terugkeer naar zijn absolute liefde dus; de blues. Met een beginnende carrière die finaal dreigde te mislukken door verslavingen heeft Mike Zito ook zijn portie blues wel gehad en dat is precies het thema van de titeltrack van het elf nummers tellende album. “A second chance in living a first class life“, aldus een gelukkige Mike, die er vervolgens aangenaam op los slide. Dat sliden demonstreert de gevierde bluesmuzikant overigens ook al op het rappe Mississippi Nights, waarmee de cd opent, en waarmee tevens maar even een sterk visitekaartje wordt afgegeven. De ontstane verwachtingen worden vervolgens absoluut waargemaakt; natuurlijk weet de kenner al dat de stem van Zito en zijn gitaarspel meer dan uitstekend zijn, maar op zo’n bluesalbum, met veel Texasstijl blues, komt het allemaal samen. Het donkere  Old Back Graveyard is hier een perfect voorbeeld van, maar ook zeker het veel rappere Trying To Make A Living, dat in zijn geheel zelfs wat doet denken aan de stijl van wijlen Stevie Ray Vaughan.

Een sterk album van een vermaard man dus. En als de luisteraar Zito in Dying Day hoort zingen over de devotie aan zijn vrouw weet-ie het zeker; Mike Zito leeft een first class life!


Tracklist:
01. Mississippi Nights
02. First Class Life
03. I Wouldn’t Treat A Dog (The Way You Treat Me)
04. The World We Live In
05. Mama Don’t Like No Wah Wah
06. Old Black Graveyard
07. Dying Day
08. Back Problems
09. Time For A Change
10. Damn Shame
11. Trying To Make A Living

Website: Mike Zito


Ook op Blues Magazine ...