Foto Recensie: Mike Zito - Blues for the Southside

Mike Zito – Blues for the Southside
Format: Cd, Digital, vinyl
Label: Gulf coast records
Release: 18 februari 2022

Tekst: Jos Verhagen

Het heerlijke van dit live album is dat het zo lekker weg luisterd. Je voelt aan Blues from the Southside dat Mike Zito hier in zijn hometown St Louis, in zijn eigen habitat is. Mike zito kennen we al een dikke twintig jaar en meermaals deed hij Nederland aan. Velen zullen dan ook weten wat hen te wachten staat namelijk lekkere gevarieerde blues rock met heerlijk gitaarspel. In de band op dit live album zijn long time partners Matthew Johnson op drums en Doug Byrkit op bass en de oud Freddie King pianist Lewis Stephens.

Terug in St Louis haalt Mike Zito zijn twee jeugdvrienden en Gulf coat records label genoten Tony Campanella en Dave Kalz op het podium. En alsof het toeval betrof was Eric Gales aan het oefenen in St Louis. Hij speelt als special guest samen met Mike mee in een mooie uitvoering van Voodoo chile. Blues for the Southside geeft een mooi overzicht van Mike Zito’s kunnen over de jaren. Het leeuwendeel van de nummers komt van zijn album First class life (2018) en Make blues not war (2016). Het geheel wordt aangevuld met een aantal covers en nummers van zijn albums Song from the road (2014), Going to Texas (2013) en het tribute album voor Chuck Berry.

Het album zit vol lekker gitaarwerk van Mike Zito, dan vet in de solo of heerlijk op de slide, maar echt los gaat hij in de instrumentale titeltrack Blues for the southside. Geweldig zoals hij hier weg musiceert. Dit live album kent meer van dit soort hoogtepunten, bijvoorbeeld hoe hij met Tony Campanella Highway Mama opzet. Je hoort in het intro ,als ze de gitaren op elkaar aan het afstemmen zijn, dat ze er vol voor willen gaan. Elkaar op juttend tot het uiterste stapelen ze de solo’s op elkaar, geweldige uitvoering. Eric Gales doet zijn duit in het zakje door samen met Mike in dik twaalf minuten de Voodoo chile te fileren. Heerlijk zoals deze twee grootheden freewheelend op onnavolgbare wijze dit nummer naar hun hand zetten. Dit zijn de nummers waarvoor naar live optredens gaat.

Een ander nummer dat niet onvermeld mag blijven is Make blues not war, een waar anthem in deze vreemde tijden. Deze slow blues verhaalt weliswaar over een domestic dispuit maar de titel strekt deze dagen veel verder. De muziek kan verbroederen alleen laten we het na het te doen. Mike Zito tovert in Make love not war een magistrale solo uit zijn gitaar. Vriend Dave kalz speelt op het afsluitende Road never end de hoofdrol en wordt in deze shuffle bijgestaan door Lewis Stephens op piano. Een heerlijk muzikaal feestje wat zich doorzet in Chuck Berry’s Johnny B Goode. Dit soort albums met zo’n slot doet je verlangen om erbij te zijn bij dit soort blues feestjes.

Tracklist CD1:
Intro
2. Mississippi Nights
3. First Class Life
4. Blues For The Southside
5. Texas Flood
6. Mike Speaks
7. Hell On Me
8. Back Problems
9. Make Blues Not War

Tracklist Disc 2:
10. Highway Mama ft. Tony Campanella
11. Love Her With A Feeling
12. Wasted Time
13. Voodoo Chile ft. Eric Gales
14. Dying Day
15. Life Is Hard
16. The Road Never Ends ft. Dave Kalz
17. Johnny B. Goode

Website: https://www.mikezito.com/
https://www.gulfcoastrecords.net/


Ook op Blues Magazine ...