Mike Eldred Trio – 61/49

Mike Eldred Trio – 61/49
Format: CD. Label: Rip Cat Records. Release: Januari 2013

Cosmox.nl, BluesCD’s online bestellen

Tekst: Jan Marius Franzen

De CD 61/49 van het Mike Eldred Trio is zonder meer een zeer aangename verrassing. Dertien Americana nummers van deze relatief onbekende band waarin behalve Mike Eldred (gitaar) ook John Bazz (bas) en Jerry Angel (drums) spelen.

De CD begint met een zeer authentiek acapella nummer met achtergrondzang van het Emmanuel Church Gospel Choir.
Op het volgende nummer Jake’s Boogie laat Mike Eldred zien dat hij ook de rockabilly in al zijn facetten beheerst. Dat is niet verwonderlijk als je weet dat hij in de band van Lee Rocker (ex Stray Cats) heeft gespeeld. Louise is ook zo’n mooi Rockabilly nummer en de opmaat naar een van de hoogtepunten van deze CD: Mr Newman, een prachtige popsong met mooi drumwerk, prima zang en subtiel clean gitaarwerk.

En zo volgt het ene pareltje na het andere: She’s A Rocket met een ontketende Ike Turner op piano, Ruby’s Blues waar Mike Eldred laat horen dat hij ook een meester is op de bluesgitaar, de wondermooie popsong For A Girl, het rootsie This Old Train met een vleugje Texmex en met Cesar Rosas (Los Lobos) op acoustische gitaar en Jimmy, Jimmy met weer prima pianospel van Ike Turner. Op Ms. Gayle’s Chicken House laat Mike Eldred wederom zien hoe veelzijdig hij is, maar dit smooth jazz nummer had van mij wel iets korter gemogen. Daarna volgen de swingende nummers I Ain’t Comin’ Back en Lookie Here. Het laatste nummer 61 and 49 is ook weer zo’n hoogtepunt met zeer goed bluesy slide gitaarwerk, met uiteraard de verwijzing naar de ‘Crossroads’.

Kortom: Een prachtige verzameling nummers van Amerikaanse Roots muziek. Mike Eldred, volgens Brian Setzer (Stray Cats) de beste onbekende gitarist, laat horen dat hij verschillende gitaarstijlen (o.a. blues, jazz en rockabilly) tot in de puntjes beheerst.

Ik vroeg aan Mike Eldred of hij kon verklaren waarom het hij (nog) zo onbekend is. Hij wijt dat aan het feit dat hij zoveel nummers in verschillende stijlen speelt en dat hij daarom niet een hokje te plaatsen is. Live schijnt de band ongehoord goed te zijn. En dat is dan ook mijn conclusie: Ongehoord goed!

Op 5 maart a.s. besteedt Jan Marius Franzen in zijn radioprogramma Purple Haze op RTV Katwijk aandacht aan deze CD en is er ook een interview met Mike Eldred te horen. Het programma is ook via internet te beluisteren: http://purplehaze.rtvkatwijk.nl

1. Don’t Go Down There
2. Jake’s Boogie
3. Louise
4. Mr. Newman
5. She’s A Rocket
6. Ruby’s Blues
7. For A Girl
8. This Old Train
9. Jimmy, Jimmy
10. Ms. Gayle’s Chicken House
11. I Ain’t Comin’ Back
12. Lookie Here
13. 61 And 49

Website: www.mikeeldredtrio.com