Foto Recensie: Mike Campbell and the Dirty Knobs - External Combustion
Format: Cd, vinyl, digital
Label: BMG rights management
Release: 4 maart 2022

Tekst: Jos Verhagen

Mike Campbell, zal veel muziekliefhebbers niets zeggen maar hij was 40 jaar lang de steun en toeverlaat van Tom Petty. Naast dat hij de gitarist van de Heartbreakers was, is hij ook een begenadigd songwriter en menige van zijn werkstukken zijn op Tom Petty and the Heartbreakers albums opgenomen. In de tijd dat hij met Tom Petty speelde hield hij er ook een eigen bandje op na the Dirty Knobs wat hij samen runde met gitarist Jason Sinay. In pauzes tussen het toeren met Tom Petty speelde hij met deze band anoniem zo’n 20 keer per jaar.

Na het overlijden van Tom Petty duurde het even om the Dirty knobs nieuw leven in te blazen. Met bassist/drummer duo Lance Morrison en Matt Laug doken Mike en Jason in 2020 de studio in en net als met zoveel bands hield het daar op (de corona crisis). Toch bleven zij muziek maken en nummers die Mike Campbell in de jaren bij Tom Petty had geschreven uit proberen. Omdat de nummers voor de band onbekend waren was het geheel een organisch proces van improviseren om tot de juiste vorm te komen. Dat ze het nummer niet geheel kende gaf dat ruimte voor interpretaties die leidde tot de uiteindelijke versies die op dit album verschenen zijn, zo verteld Mike. Samen met George Drakoulias (The Black Crowes, The Jayhawks) co-procudeerde Mike Campbell dit album.

Voor een man die jaren nummers schreef voor Tom Petty zal het niet vreemd zijn dat dit album overeenkomsten zal hebben. Maar toch heeft Mike Campbell er zijn eigen touch aan gegeven, de nummers op dit album zijn zeer gevarieerd en lopen uit een van stevige rockers, country, tot Bob Dylan. Wicked Mind is een vlotte opener, waarbij het eerste couplet me aan Kenny Wayne Shepherd deed denken. Heerlijk op zijn gitaar een stuk weg scheurend maakt Mike een heerlijke opener van dit verrassende album. Brigitte Bardot, is een pure rock’n roll met fijn slide werk. Nummers als External combustion en Cheap talk baby, brengen een vleugje Stones en the Who maar dan wel overgoten met een southern rock sausje dat de nummers zo eigen maakt. Die vibe zit ook in Dirty job waar Ian Hunter o.a. het tweede couplet voor zijn rekening neemt.

State of mind is een country-soul ballad waarbij countryzangeres Margo Price een mooi duet zingt met Mike Campbell, het verhaalt over heimwee, het terugverlangen naar je vrouw. De derde gastmuzikant ex Heartbreakers pianist Benmont Tench die Lightning boogie opluister met fel pianospel. Verrassend is ook In this lifetime, Pink floyd achtig zou ik willen zeggen. Samen met It is written brengt het de nodige variatie. Als je niet zou weten denk je een jonge bob Dylan te horen, het is een ode aan zijn vrouw. De afsluiter is van superbe klasse Electric Gypsy is southern rock op zijn best, het dubbel gitaar werk van Mike en Jason doet oude tijde herleven.

De herinnering aan Tom Petty heeft hij van zich afgeschud en in zijn tweede leven als muzikant levert Mike Campbell een prachtig album af.

Mike Campbell & The Dirty Knobs - Wicked Mind (Official Music Video)


Tracklist:

1. Wicked Mind
2. Brigitte Bardot
3. Cheap Talk
4. External Combustion
5. Dirty Job (featuring Ian Hunter)
6. State Of Mind (Featuring Margo Price)
7. Lightning Boogie
8. Rat City
9. In This Lifetime
10. It Is Written
11. Electric Gypsy

Website: https://www.thedirtyknobs.com/


Ook op Blues Magazine ...