Mike Brookfield – Love Breaks The Fall

Mike Brookfield – Love Breaks The Fall
Format: cd. Eigen beheer. 2015

Tekst: Roelof Passies

Mike Brookfield, ik had er nog nooit van gehoord. Maar na enkele luisterbeurten van zijn laatste album zal ik hem niet snel meer vergeten. Deze jongeman uit Dublin heeft inmiddels zijn derde bluesalbum uitgebracht. Hiervoor beleefde hij een zeer muzikale carrière in de musical scene en als jazzmuzikant. Daarnaast is hij ook nog eens een zeer gerespecteerde muziekleraar. Mike is een volleerd gitarist met een interessant verleden en een mooie toekomst. Zijn album Love Breaks The Fall is een zeer stijlvol bluesrock-album geworden, gevarieerd en prachtig gespeeld. Alle nummers zijn ook nog eens geschreven door Mike himself.

Een van zijn grootste inspirators is Eric Clapton en dat is ook heel duidelijk te horen op dit album. De openingstrack en tevens titeltrack van het album Love Breaks The Fall is nog een beetje ingetogen, maar laat al wel duidelijk horen waar Mike toe in staat is. Dan volgt het nummer Catfish Missile: dit nummer wijkt nogal af van de rest van het album. Het is een echte Americana-song met een prachtige samenzang.

Love Breaks The Fall - Love Breaks The Fall Album (1/10)

Tijdens het nummer The Killing Line gaan de remmen er echt af. Een geweldige opbouw naar een fenomenaal gitaarsolo op het eind. En net wanneer je begint te wennen aan de bluesrock, komt Mike met een easy bluesballad Blue Skies, een werkelijk geweldig nummer waarbij hij zijn gitaar helemaal laat gaan alsof je zit te luisteren naar Joe Bonamassa. En daarna komt de geest van Eric Clapton helemaal voorbij in het nummer No Candle Burns In The Rain.

Het instrumentale Bare Witness voegt niet zoveel toe aan dit album. Gelukkig wordt de inspiratie van Eric Clapton weer opgepakt met de nummers What You Don’t Know Ain’t Gonna Kill Ya! en Golden Rule Girl. Het rock ’n rollnummer All My Heroes Are Junkies brengt je zo langzamerhand al naar het eind van het album dat afsluit met een fenomenaal instrumentaal nummer Peace For Joe. Het is een eerbetoon aan een overleden vriend en je kunt de emotie horen en voelen in al zijn vingertoppen zodat de rillingen over je lijf gaan.

Mike Brookfield laat met dit album horen dat hij een natuurtalent is in het spelen van de blues. Misschien steekt hij de Noordzee nog eens over en kunnen we zijn fantastische gitaarwerk live horen en aanschouwen.

1. Love Breaks The Fall
2. Catfish Missile
3. The Killing Line
4. Blue Skies
5. No Candle Burns In The Rain
6. Bare Witness
7. What You Don’t Know Ain’t Gonna Kill Ya
8. Golden Rule Girl
9. All My Heroes Are Junkies
10. Peace For Joe

Website: www.mikebrookfield.com


Ook op Blues Magazine ...