Micke Bjorklof & Blue Strip – Twentyfive Live At Blues Baltica
Format: 2CD – 2LP – Digital / Label: HokaHey Records – Continental Record Services

Releasedatum: 13 april 2018

Tekst: Gerrit Schinkel

De Finse band Micke Bjorklof & Blue Strip is in 1991 opgericht door zanger-gitarist Micke Bjorklof en bassist Seppo Nuolikoski. In de beginperiode onderging de band een paar kleine mutaties, maar de bezetting is de laatste 15 jaar onveranderd. De band begon als een akoestische bluesrock coverband, maar later ging ze ‘elektrisch’ en begon met het schrijven van eigen materiaal. Muzikaal is de band beïnvloed door o.a. Delbert McClinton, Bonnie Raitt, The Neville Brothers, Albert Collins, Dr. John. Little Feat en Ry Cooder. De Finnen, die bekend staan om hun energieke live shows, hebben tijdens hun Europese tournees in het voorprogramma gestaan van B.B. King, The Fabulous Thunderbirds, Litte Feat, Bill Wyman’s Rhythm Kings, Solomon Burke en Robert Plant. Hun debuutalbum ‘From Four Until Late’ verscheen in 1997 en hun album ‘Three Times Seven Is…’ werd in 2002 gekozen tot Best blues album of the year in Finland. In 2015 werd Micke Bjorklof & Blue Strip uitgeroepen tot band van het jaar in Finland. In 2016 kregen ze de Finnish Blues Award 2016 voor hun song Last Train To Memphis.

Deze maand verscheen ‘Twentyfive Live At Blues Baltica’, een dubbelalbum met opnamen van het concert dat de band gaf op 19 mei 2017 op Blues Baltica, een van de grootste bluesfestival in het Noord Duitse Eutin.
Na de aankondiging gaat de band er met Jack In The Black Hat meteen energiek tegenaan. Sterke zang, lekker gitaarwerk en een strakke ritmesectie. Na de boogie Jungle Cat, met een vette slide, volgt een fraaie versie van hun in 2016 bekroonde song Last Train To Memphis. In After The Flood, het titelnummer van hun succesalbum uit 2012, vallen vooral de strak meppende drummer en de zoemende bas op. Chicago blues in optima forma is te horen in Hold Your Fire Baby en Tell Me, wanneer Bjorklof zijn mondharmonica laat scheuren, zoals hij ook doet in het aan Muddy Waters verwante Red Lightning Mama. In 5.10.15 Hours, de nummer 1 R&B hit van Ruth Brown uit 1952, maken de gitaren er weer een feest van. Invloeden van Willie Dixon zijn te horen in de boogie 36 Cuts en in de invloeden van Albert Collins in diens cover Honey Hush.

Cd 2 begint met de indringende zang en de slepende mondharmonica van Bjorklof in In Chains en het tempo wordt daarna flink opgevoerd door met name de sterke ritmesectie in het CCR-achtige Blame It On The Bright Lights en de fraaie slide in Troublemaker. New Orleans invloeden zijn te horen in Gumbo Mama en Killer Woman. De stijl van Albert Collins komt weer om de hoek kijken bij de gitaarrocker Stone Inside, en die van Stevie Ray Vaughan in diens bluesrocker Let Me Love You Baby. Zeer fraai is de rauwe deltablues Ramblified, een prachtige ode aan Son House. Het album wordt afgesloten met de bluesballad Sweet Dream’s A Dream.

Conclusie:
Mij is helemaal duidelijk waarom Micke Bjorklof & Blue Strip zo populair zijn in Finland. Op dit dubbelalbum heeft de band hun faam als energieke liveband helemaal waargemaakt.


Tracks:
CD 1:
01. Jack The Black Hat
02. Jungle Cat
03. Last Train To Memphis
04. After The Flood
05. Ray Needs A Mojo Hand
06. Hold Your Fire Baby
07. Tell Me
08. 5.10.15 Hours
09. 36 Cuts
10. Red Lightning Mama
11. Honey Hush

CD 2:
01. In Chains
02. Blame It On The Bright Lights
03. Troublemaker
04. Woogie Or Die
05. Gumbo Mama
06. Stone Inside
07. Killer Woman
08. Ramblified
09. Let Me Love You Baby
10. Sweet Dream’s A Dream

Line up:
Micke Bjorklof – zang, harmonica, elektrische gitaar
Lefty Leppänen – elektrische gitaar, slide gitaar, zang
Teemu Vuorela – drums
Seppo Nuolikoski – bas, zang
Timo Roiko-Jokela – percussie, malletkat

Website: Micke Bjorklof


Ook op Blues Magazine ...

Geen berichten gevonden.