Mick Kolassa – Uncovers (EP)
Format: CD – Digital / Label: Endless Blues Records
Releasedatum: 17 juni 2019

Tekst: Peter Marinus

Zanger-gitarist Mick Kolassa uit Michigan (en tegenwoordig in Mississippi verblijvend), houdt er van om bestaande nummers te “uncoveren”. Wat houdt dat in? Mick heeft een aantal nummers uitgezocht, die niet in het bluesstraatje thuishoren en heeft ze dusdanig getransformeerd dat ze ineens flink bluesy klinken!

Mick zou ook bekend kunnen zijn onder de naam Michissippi Mick of als lid van The Taylor Made Blues Band. Ook maakt hij deel uit van het bestuur van The Blues Foundation. Hij debuteerde in 2014 met het album ‘Michisspippi Mick’.

Nu is het de beurt aan een EP met een viertal covers.

Het eerste nummer, dat “ge-uncovered” wordt is Mama Told Me Not To Come. Een nummer van Randy Newman, dat in de uitvoeringen van Three Dog Night en Ike & Tina Turner bekend zou worden. Mick heeft dit nummer in een funky bluesjas gestoken met een zeer aangenaam lui swingend geluid waarin een broeierig huilende harmonica en Mick’s doorleefde rauwe zang opvallen. Een zeer geslaagde transformatie, goed “ge-uncovered” dus!
Can’t Get Next To You is een klassieker van The Temptations. Dit nummer is door Mick verandert tot een log pompende bluesshuffle met priemend gitaarwerk en rauwe zang. The Letter kennen we in de uitvoeringen van The Box Tops en Joe Cocker en werd oorspronkelijk geschreven door Wayne Carson. Verrassend genoeg klinkt dit nummer op deze EP als een romige soulblues ballad met een zwevend soulorgel en zeer soulvolle achtergrondzang.
Het laatste nummer is I Feel Fine. Deze Beatles klassieker herken je bijna niet meer terug na Mick’s “uncovering”. Het is dat je weet dat hier om het Beatles nummer gaat want hier hebben we te maken met een lome, haast J.J. Cale-achtige, bluesshuffle met een warm priemende harmonica.

Van mij mag Mick een heel album opnemen met “uncovers”. Vooral als ze zo verrassend en prima uitgevoerd worden als op deze EP!


Tracklist:
01. Mama Told Me Not To Come
02. Can’t Get Next To You
03. The Letter
04. I Feel Fine

Website: Mick Kolassa


Ook op Blues Magazine ...