Mick Clarke – The Blues Collection
Format: CD – Digital / Label: Rockfold
Releasedatum: 12 april 2019

Tekst: Filip Heidinga

De Engelse gitarist Mick Clarke begon al in 1968 samen met Bill Thorndycraft het duo Killing Floor. Na twee albums, die beide goed ontvangen werden, en vier jaar ging het duo echter alweer uit elkaar. Clarke speelde met verschillende andere muzikanten en begon in de jaren tachtig zijn eigen band: The Mick Clarke Band.
Sindsdien brengt de man zeer regelmatig een nieuw album uit. Vooral de afgelopen jaren is de intussen 69-jarige Clarke zeer productief. Af en toe brengt hij tussen de nieuwe albums een collectie album uit of een live album.
En zoals de titel al doet vermoeden, ‘The Blues Collection’ is wederom een album met, bijna, alleen maar eerder uitgebracht materiaal. Maar dit is natuurlijk niet altijd slecht. ‘The Blues Collection’ bestaat vooral uit nummers van de afgelopen vijf jaar. Dit album is dus vooral voor de mensen die hem de afgelopen jaren wat uit het oog (lees: oor) zijn verloren.

Het album begint met een luide gitaarsolo om de luisteraars wakker te schudden. Een lekker begin van het album ook al heeft het, muzikaal gezien, helemaal niks te maken met het nummer wat volgt: Find You van het ‘Diggin’ Down‘ album uit 2017. Later horen we ook nog Smokestack Lightnin’ en de titeltrack van het album Diggin’ Down voorbij komen. Find You is een lekkere smooth blues nummer met enkel gitaar en drums.
Voor het volgende nummer, Leaning To The View, op het album gaan we naar de volgende Mick Clarke release: ‘Bent Frets‘ die begin 2018 uitkwam. Net als bij het vorige album horen we verderop nog wat nummers van dit album: Daddy-O en Heart of Stone. Ook Leaning To The View heeft enkel gitaar en drums en is iets steviger dan het vorige nummer.
Het derde nummer op het album is het eerste nummer dat nog niet eerder is uitgebracht. Right and Wrong stond al op het ‘Steppin’ Out‘ album maar hier vinden we een remix van het nummer. Leuk zo’n remix maar veel nieuws is het natuurlijk niet. Na het eerder genoemde Smokestack Lightnin’ gaan we door naar een wat ouder nummer van Mick Clarke, Some Days van het ‘Shake It Up!’ album uit 2015. Voor de verandering is dit een stevig nummer op elektrisch gitaar met een vol geluid. Van het ‘Shake It Up!’ album horen we later nog het nummer Blues Start Walking.
In 2015 bracht Mick Clarke niet alleen een studio album uit maar ook een live album ‘Ruff ’n Roar‘. Van dat album horen we Walkin’ Blues en Rockin’ The Blues achter elkaar. Doordat je het publiek bijna niet te horen is, valt het bijna niet op dat het live opnames zijn. Wat in dit geval erg goed werkt.
Hierna krijgen we een aantal nummers van verschillende albums te horen, en van elk album ook maar één nummer op deze release staat. Te beginnen met Complicated Woman (‘Crazy Blues’ album 2014) een lekkere swingende elektrische blues met piano. Het oudste nummer van deze release is That’s Alright van het ‘No Compromise’ album uit 1995.
That’s Alright is een echte recht toe recht aan blues nummer op elektrisch gitaar. Even later op het album krijgen we weer een live opname te horen: Closing Line opgenomen in Olympia toen Mick Clarke opende voor Johnny Winter. Hier hoor je het publiek dan wel weer echt heel goed, anders dan de vorige twee.
Van mij hadden ze dit nummer op het einde van het album mogen zetten in plaats van de alternative versie van Big Town Playboy die nu het album afsluit. Verder staat er ook nog het nummer I Stay In The Mood op deze release. Het nummer is in 2018 opgenomen voor het ‘Stepping Out’ album maar staat niet op de definitieve versie van het album die is uitgebracht. Waarom is mij niet duidelijk want I Stay In The Mood is een erg leuk nummer.

Kortom: Mick Clarke brengt met dit verzamelalbum erg weinig nieuws (wel geteld één nieuw nummer) maar is een erg leuke introductie tot de muziek van Clarke.


Tracklist:
01. Find You
02. Leaning To The View
03. Right And Wrong (The Remix)
04. Smokestack Lightnin’
05. Some Days
06. Daddy-O
07. Walkin’ Blues
08. Rockin’ The Blues
09. Complicated Woman
10. That’s Alright
11. Helping Hand
12. Re-Heat
13. Closing Line
14. Blues Start Walking
15. I Stay In The Mood
16. Digging Down
17. Heart of Stone
18. Big Town Playboy (Alt. Version)

Website: Mick Clarke


Ook op Blues Magazine ...