Mick Clarke – Mo’ Boogie 18 Of The Best
Format: CD – Digital / Label: Rockfold
Releasedatum: 3 november 2017

Tekst: Jos Verhagen

Mick Clarke is een van die Engelse bluesmannen die al jaren aan de weg timmert. In maart van dit jaar leverde hij nog een goed ontvangen cd af; Diggin` Down, zie recensie. Ook andere oude rotten uit de Britse bluesscene zoals John Mayall, Savoy Brown en Ten Years After kwamen dit jaar nog met nieuwe materiaal en lieten horen, na een carrière van meer dan 40 jaar, nog met vitaal en levendig materiaal te kunnen komen. Ook de jongere garde van de Britse blues lieten zich niet onbetuigd, Danny Bryant en Laurence Jones bijvoorbeeld, ook zij leverden dit jaar puike bluesrock cd’s af.

De Mick Clarke Band bestaat al ruim dertig jaar en de man is productief met het uitbrengen van cd materiaal, getuige de twee cd’s met nieuw werk, twee verzamelaars en een live album in twee jaar tijd. Hoewel hij in maart van dit jaar nog nieuw werk heeft afgeleverd vond hij het toch weer tijd om achttien favoriete tracks aan een verzamelaar toe te vertrouwen. Op ‘Mo’ Boogie 18 Of The Best’ staan tracks van eigen werk dat teruggaat tot 1993. Zo zijn er twee nummers die nog niet eerder via stream te beluisteren waren en een live track die ooit werd opgenomen in de jaren 80 in de USA.

Ik moet me sterk vergissen als Mick Clarke hier niet de originele opnames van de nummers gebruikt want er zit nog al wat verschil tussen de nummers qua helderheid en geluidsniveau. Zeker na de drie ronkende openingsnummers klinkt Dry Road Blues geheel anders, wat doffer terwijl dit nummer toch van zijn laatste cd uit 2017 is. Crazy Blues uit 2014 is een traag voort- en meeslepend nummer met fijn gitaarspel. Solid Ground uit 2007 wordt subtiel ondersteunt door een Hammond die lekker mee blaast in de achtergrond en zit vol gitaarsolo’s, het doet me denken aan Julian Sas.

Naast dat Mick Clarke vaak als blues trio optreedt, heeft hij zo zijn vaste schare  gastmuzikanten die zijn werk van de nodige variatie voorzien. Op deze verzamelaar staan een paar blues knallers met  een van die mannen, Dangerous Dave Newman. Zijn mondharmonica spel is werelds, qua stijl doet hij me denken aan John Propper (Blues Traveller). Luister maar eens naar Woodsman uit 2012 (super). Van ‘Tell The Truth’ uit 1993 staan vier nummers  op deze verzamelaar met het mondharmonicaspel van deze Dangerous Dave Newman.  Die vier nummers, Swear To Tell Me The Truth, Crazy About A Woman, She Moves Me en Backseat Blues, die schuren, die rocken. Fantastisch, ze kunnen de tand destijds met gemak doorstaan en hebben niets aan presence ingeboet.

Het nooit eerder uitgebrachte live nummer Closing Line is qua feel een bijzonder nummer. Bij het horen hiervan waan je jezelf in een klein zaaltje, intiem, je zou hem zo kunnen aanraken bij wijze van spreken. Ook het andere live nummer op deze cd, You Need Love straalt het plezier in muziek maken uit. Dit nummer klinkt lekker, het gitaarwerk van Mick Clarke en Dave Lennox met zijn keyboards. Deze Dave Lennox is vaker op cd’s van Mick Clarke te horen. Deze ‘Live’ cd en ‘Tell The Truth’ zijn zeker twee cd’s die ik zeker eens ga opzoeken.

Voor degene die Mick Clarke niet kennen, zoals ik, is ‘Mo’ Boogie 18 Of The Best’ een aangename kennismaking met een bluesgitarist met het hart op de juiste plaats voor de blues. Deze verzamel cd triggert mij om meer van deze Mick Clark te gaan beluisteren. Ik vind deze verzamelaar een welkome aanvulling op mijn blues kennis. Het geeft voer aan mijn nieuwsgierigheid. Zo zie je maar dat het voor bluesbands die al een lange carrière achter de rug hebben, het de moeite loont om het oudere werk op een verzamelaar te zetten. Om de nieuwkomers in de bluesscene aan je te binden. De recent uitgebrachte cd box van Gary Moore is hier ook een goed voorbeeld van, zie recensie.

Tracklist:
01. Blue Eyed Blues
02. Swear To Tell the Truth
03. Crazy ‘Bout A Woman
04. Dry Road Blues
05. Crazy Blues
06. Solid Ground
07. Some Days
08. Helping Hand
09. Roll Again
10. Cheap
11. Woodsman
12. Pond Snake
13. She Moves Me
14.Closing Line (Live in Olympia, Washington)
15. You Need Love (Live)
16. Backseat Blues
17. Hard Hat
18. Tailgater

Website: Mick Clarke


Ook op Blues Magazine ...