Foto Recensie: Mick Clarke - Cut Loose Vol. 2

Mick Clarke – Cut Loose Vol. 2 (EP)
Format: CD / Label: Rockfold
Releasedatum: 26 augustus 2019

Tekst: Gerrit Schinkel

Mick Clarke (Wimbledon, 12 juli 1950) richt samen met Bill Thorndycraft in 1968 de Britse bluesrock band Killing Floor op. Deze band bouwt eind jaren ’60 beginjaren ’70 een grote reputatie op in het Britse clubcircuit en speelt ook op grote festivals in Europa. Killing Floor begeleidt Freddie King op twee Britse tournees en toert ook met Howlin’ Wolf en Otis Spann. Na het ontbinden van Killing Floor in 1972 formeert Clarke met de Britse zanger Stevie Smith de powerbluesformatie SALT en treedt hiermee regelmatig op in de beroemde Marquee Club in Londen en staat o.a. in het voorprogramma van Muddy Waters. Rond 1983 richt Clarke The Mick Clarke Band op en ook deze band is al snel een gewilde act op diverse festivals in Europa en de VS.

Mick Clarke is derhalve al heel lang een gevestigde naam. In 1984 komt ‘Looking For Trouble’ uit, waarna er met zeer grote regelmaat nieuwe albums verschijnen. In maart dit jaar kwam er een EP met vier songs op de markt, ‘Cut Loose Vol. 1. En zoals de titel doet vermoeden was het te verwachten dat er ook een vol. 2 zou komen. En dat is inderdaad het geval. Recent verscheen ‘Cut Loose Vol. 2’, opnieuw een EP met vier nieuwe songs, opgenomen in de Fabulous Rockfold Studio in Surrey Hill County, England.
Clarke bespeelt alle instrumenten zelf. “Het bassen ging gemakkelijk, maar het drummen vereiste nogal wat inspanning” aldus Clarke. Voor het drummen maakte hij ook gebruik van samples, maar absoluut geen drummachine, zoals hij stellig zegt. De bedoeling van het uitbrengen van deze tweeEP’s is dat Clarke te weten komt welke tracks populair zijn, welke ‘werken’ en welke niet. De tracks (of een aantal van hen) van vol. 1 en vol. 2 zullen later op een ‘nieuw’ album verschijnen. Al dan niet geremixt of in een alternatieve versie.

In tegenstelling tot vol. 1, waar drie covers op staan, zijn de vier tracks op vol. 2 eigen composities. Maar de stijl van de twee EP’s verschilt niet. Just To Get Me By is een vette midtempo bluesrocker met strak drumwerk, een pompende bas en een gruizige gitaar. Ook op Big Wheel is de zware onverstoorbare ritmesectie aan het werk met wederom gruizige indringende gitaarsolo’s. De instrumental Lockdown is een bluesrocker met een hoog Freddie King gehalte. En in Good Name Hat, een zompige bluesrocker met rauw gitaarwerk is de invloed van de vroege Free te horen.

Conclusie:
Mick Clarke maakt ook op deze EP weer lekkere ruige, rauwe, eerlijke en ongepolijste bluesrock. Kom maar op met dat nieuwe album!


Tracks:
01. Just To Get Me By
02. Big Wheel
03. Lockdown
04. Good Name Hat

Website: Mick Clarke


Ook op Blues Magazine ...