Michelle David – The Gospel Sessions Vol. 3
Format: CD – Digital / Label: Excelsior
Releasedatum: 27 april 2018

 Tekst: Peter Marinus

Volgens zangeres Michelle David is gospel muziek, die je hart voedt en je ziel kalmeert. En met dit album heeft zij een zeer succesvolle poging gedaan om via de gospelmuziek de ellende, die zijn 2017 mee maakte te verwerken. In dat jaar verloor zij enkele dierbaren, waaronder haar moeder.
Dit album van Michelle David & The Gospel Sessions is het derde deel van de zoektocht die Michelle, samen met Onno Smit en Paul Willemse, ondernam om de oorsprong van de gospel te vinden. Op dit deel drie zijn zij uitgegaan van de beginjaren van de funk, soul en Afrobeat.
Onno Smit en Paul Willemsen zou je kunnen kennen van de band Beans & Fatback terwijl Michelle lid was van de girlgroup tribute Big Black & Beautiful.

Het album opent zeer opzwepend met Taking It Back. Een gospelsoul nummer met een ultra swingende ritmesectie en blazers en uiteraard de super soulstem van Michelle. Funky soul zonder al te veel poespas maar wel met de benodigde soulingredienten zoals passie, swing en energie. Qua stijl is dit numer te vergelijken met de al even gepassioneerde Sharon Jones & The Dap Kings.
Nobody But The Lord is een deepsoul nummer met de hartstocht van de oude gospel. Michelle gaat hier vocaal zowel diep als op de zalvende toer. Tell Me Why heeft door het gebruik van de ritmebox automatisch een “Why Can’t We Live Together” (Timmy Thomas) geluid. Een nummer met diepe bas grooves en de zeer emotionele, en dus soulvolle zang van Michelle, die af en toe uitwaaiert naar Minnie Riperton-achtig gebied. Michelle is in dit nummer op zoek naar antwoorden op haar twijfels.
Up Above My Head is een onweerstaanbaar swingend Afrobeat nummer vol dwingende percussie, gitaarmotiefjes, diepe bas en blazers. Dit alles resulteert in een superfunky Betty Davis achtig nummer. Door de gitaarlicks in het intro van Give It To Him ontstaat direkt een Staples Singers sfeer. Een pakkend nummer met slechts funky drums, Pops Staples-achtig gitaarwerk en de soulvolle zang en achtergrondzang. Benjamin Herman is te gast op saxofoon in Walk With Me. Een loom funky jazz nummer waarin Afrobeat en latin verstopt zitten.
In Proverbs 3 voert de cumbia de boventoon. Cumbia is een Columbiaanse dansstijl, die in hoge mate door de percussie gevoed wordt. Deze stijl wordt hier naadloos in Michelle’s gospel ingepast. God is een zeer diepe soulballad waarin Michelle zich vol overgave overgeeft aan God. En ze beseft zich in He Loves Me dat deze liefde geheel wederzijds is. En dat in de vorm van een Curtis Mayfield-achtig mellow soulnummer. Heerlijk!!! De afsluiter van dit album is Be Still, een zeer intieme en breekbare ballad.

Als de muziek in onze kerken ook zo gaat klinken, mag ik dan voortaan vooraan zitten?


Tracklist:
01. Taking It Back
02. Nobody But The Lord
03. Tell Me Why
04. Up Above My Head
05. Give It To Him
06. Walk With Me
07. Proverbs 3
08. God
09. He Loves Me
10. Be Still

Website: Michelle David & The Gospel Sessions

Tour:
05 mei: Bevrijdingsfestival, Zwolle
10 mei: 2 Meter Sessions, Hilversum
11 mei: Grenswerk, Venlo
13 mei: Paard van Troje, Den Haag
17 mei: Tivoli/Vredenburg, Utrecht
18 mei: Patronaat, Haarlem
20 mei: Grolsch Blues Festival, Schöppingen
24 mei: Luxor Live, Arnhem
27 mei: De Gasthouder, Dedemsvaart
02 juni: Vestrock, Hulst
17 juni: Pinkpop, Landgraaf
22 juni: Grolsch Drankenboot Festival, Apeldoorn
30 juni: Concert at Sea, Brouwersdam
30 juni: Simmerdeis Festival, Drachten
31 juli: Stortemelk, Vlieland
25 augustus: Rosa Festival, Sittard
31 augustus: Glemmer Festival, Lemmer
01 september: Zomerpop, Hoogwoud
28 september: Oosterpoort, Groningen
29 september: Muziekcoöperatie, Meppel
12 oktober: Metropool, Hengelo
13 oktober: Paradiso, Amsterdam
25 oktober: Fluor, Amersfoort
19 oktober: Victorie, Alkmaar
02 november: Effenaar, Eindhoven
16 november: Hedon, Zwolle
17 november: Neushoorn, Leeuwarden
24 november: Jazzy [email protected] Zinder, Tiel
13 december: Doornroosje, Nijmegen


Ook op Blues Magazine ...