Foto Recensie: Michael Roach - Tryin’ Times

Michael Roach – Tryin’ Times
Format: CD / Label: Stella Records
Releasedatum: 25 september 2019

Tekst: Gerrit Schinkel

Michael Roach wordt op 18 maart 1955 in Washington, DC, geboren als een van de dertien kinderen van Ted en Sadie Roach. Op zijn twintigste maakt hij kennis met de muziek van John Jackson, John Cephas en Archie Edwards. Zij worden zijn mentor en Michael leert door zijn omgang van vriendschap met hen Piedmont style gitaar spelen. Roach is inmiddels verhuisd naar Engeland en actief in de Europese bluesscene. Samen met schrijver en historicus Dr. Paul Oliver richt hij de European Blues Association op. Hij geeft ook workshops over het Afro-Amerikaanse muzikale en culturele erfgoed. Op de BBC radio verzorgt hij een serie over bluesmuziek. In 2006 brengt hij de dvd ‘Íntroduction To Country Bluesguitar’ uit. In 1993 verschijnt zijn debuutalbum Ain’t Got Me No Home’.

In september kwam het nieuwe album (het zevende) van Roach uit. Op dit album, ‘Tryin’ Times’, met acht eigen composities en drie covers, wordt Michael Roach o.a. begeleid door zijn dochter Sadie. ‘Tryin’ Times’ is opgenomen in Steve Winwood’s studio in Gloucestershire.

Het titel- en openingsnummer Tryin’ Times, een compositie van Donny Hathaway en bekend van o.a. Roberta Flack, is een mooie blues met fraai pianospel van Sadie. Sadie is daarna vocaal en op piano ook uitstekend op dreef in Leadbelly’s worksong Take This Hammer.
I’m Not Stepin rockt met flarden mondharmonica lekker weg. Na de akoestische countryblues Casper, is in het jazzy A Vote For You dochter Sadie weer nadrukkelijk aanwezig met haar opgewekte zang.
Vader en dochter dan samen in de countryblues You Can’t Come Round Here. Na het lome Hey, Mr. Basketball, met mondharmonica van Will Wilde, gaat Sadie er weer vocaal tegenaan in het uptempo country getinte Taking a Knee. De uptempo gospel Negro is een echt bandnummer. De twee laatste songs zijn weer helemaal op het lijf van Sadie geschreven. Heerlijk zijn haar zang en pianosolo in het uptempo soulnummer A Good Time.
En de uitsmijter Strang Things Happening Everyday, de traditional van Sister Rosetta Tharpe uit 1944, mag er helemaal wezen. Mooie zang, een mooie pianosolo en fraai akoestisch gitaarwerk.

Conclusie:
‘Tryin’ Times’  is een zeer lekker in het gehoor liggend en swingend album.


Tracks:
01. Tryin’ Times
02. Take This Hammer
03. I’m Not Stepin
04. Casper
05. A Vote For Me
06. You Can’t Come Round Here
07. Hey, Mr. Basketball
08. Taking A Knee
09. Negro
10. A Good Time
11. Strang Things Happening Everyday

Line-up;
Michael Roach – zang, gitaar
Sadie Roach – zang, piano
Lonnie Roach – zang
Tim Cansfield – gitaar
Roger Inniss – bas
Rod Youngs – drums
Danny McCormack – orgel
Ben Holder – viool
Will Wilde – mondharmonica

Website: Michael Roach


Ook op Blues Magazine ...