Michael de Jong  – Life in D-Minor

Format CD/ Label: Music & Words / Release: 2012
Cosmox.nl, Blues CD’s online bestellen

Tekst: William Lindner

Bluesman Michael De Jong geldt nog steeds als DE grand old man van de Nederlandse roots/singer-songwriterscene. Opgegroeid in de USA(Grand Rapids) USA. Wonend in steden als Detroit, New Orleans en San Francisco treedt hij regelmatig op met diverse blues-grootheden (o.a. *Jimmy Reed(*Zie Video “Blues for Jimmy”) ProfessorLonghair, Jerry Garcia ,Paul Butterfield, Albert Collins , John Lee Hooker e.d. Na rondzwervingen door Europa keert hij in 1994 terug naar zijn Nederlandse roots.

Over zijn alom bekende turbulente levensloop (‘hij heeft alles gedaan wat god verboden heeft’) wijd ik hier niet verder uit . Het is terecht dat Michael bij het uitbrengen van het album Le Voyageur Solitaire in 2008 zei:‘ Weet je, in alle interviews  zijn er vragen over mijn leven, niet over mijn muziek en ik ben zo trots op wat ik heb bereikt. ze zullen langer dan ik  leven. Op deze manier ik iets heb aangeraakt: onsterfelijkheid.’
Veel van zijn songs/de  teksten op al zijn albums zijn sterk autobiografisch en daarin is in feite zijn hele levensloop te beluisteren.

Inmiddels heeft hij meer dan 15 albums op zijn naam staan die allemaal zonder uitzondering  juweeltjes zijn. Zijn meest recent album het akoestische ‘Life in d-Minor’, die dit jaar verscheen is weer zo’n album.

Het titel nummer van het album Life in D-Minor zuigt je als het ware  gelijk het album binnen. Hij zingt met zijn rauwe doorleefde stem met een intensiteit als nooit tevoren. Zingt: ‘i got one foot in the grave ,maar is nog steeds strijdbaar ook al maakt hij zich zorgen over zijn gezondheid. Verwacht ook op dit album geen vrolijke nummers . Het zijn vol emotie gezongen songs maar  niet opwekkend Neen de titel van het album zegt het al..

Ondanks, zijn kwakkelende gezondheid, zijn d-mineur stemmingen over zijn eigen leven in zijn songs weet Michael ook op een uitstekende wijze zijn observatie van de maatschappij in zijn songs te verwoorden. Zoals In Feeling Rip Van Winkel over een bijstand moeder die rond moet zien te komen : “that’s that single mother on welfare. it’s a miracle how she survives. at night she stands down on the corner, she smiles so pretty at every car that goes by.. “

Over een oude man  en zijn verloren spaargeld , “i saw him inside the discount grocery store he was reading a label… he was muttering to himself, „hmm, this one’s got only 3% real beef“… and he slowly put the can of dog food back on the shelf “ Zijn kritische blik op de hypocriete maatschappij  in Monkey See, Monkey Do, moeder aarde.…. “Everything we eat’s infected with oil. Mother Earth is dying, nobody cares” ain’t nothing’s safe to eat. fish glow in the dark… and the meat’s tasting weird.
Het hartverscheurende Everbeen  over verdriet, eenzaamheid , “have you ever been so lonely? where the only sound you hear is the beat of your heart…”

Op dit album is  zijn gitaar spel ondergeschikt, het is vooral zijn zangstem en de *songteksten die je wederom blijven boeien op dit album. (*De song teksten zijn ook in vier talen (Engels.Frans, Duits en Spaans) te vinden in een inlay bij Life In D-minor. Al de nummers heeft hij met de songteksten ook laten plaatsen op YouTube)

The Lyrics Life In D-Minor

In het slotnummer No Fool Like An Old Fool zingt hij “It’s time for me to put away the guitar …call it a day.” Geeft de Jong vanaf nu er de brui aan? Terwijl hij in een vorig nummer juist zingt. “I got immune to searching”.

Hoewel zijn slechte gezondheid(HIV, hartproblemen..) hem regelmatig parten speelden heeft Michael de Jong met Life In D-minor een nieuw juweeltje toegevoegd aan zijn prachtige oeuvre . Michael de Jong heeft met zijn vertrouwde rauwe doorleefde stem mij wederom keihard geraakt, mij naar de strot gegrepen met 10 adembenemende songs.
Een juweel van een album.

Ik vraag mij tenslotte af waarom in godsnaam deze Bluesman singer songwriter nog steeds niet genomineerd is/ een award is toegekend als beste singer songwriter voor zijn gehele oeuvre van ruim 15 albums.
Of zal het pas postuum plaats vinden? Laten we hopen van niet, het is (nog) niet te laat..

“It ain’t how you sing the song boy,
it’s how you live your life…
and if you ain’t lived the life,
how can you sing the song.”- Jimmy Reed

Michael De Jong – Blues for Jimmy

Tracks:
1. Life In D-Minor
2. Absolutely Nothing
3. Everbeen
4. Got Immune To It
5. Monkey See Monkey Do
6. Can’t Live In Between
7. Feeling Rip van Winkel
8. The Gift
9. One Day At A Time
10.No Fool Like An Old Fool

Unieke Radio Live uitzending op Bluezy radio http://www.bluezy.nl/ van Michael de Jong en de gebroeders Bennie en Gerrit Veldman. Afgelopen donderdag 1 november was er een unieke Live uitzending op Bluezy radio van Nico Bravenboer. Een grote wens van Michael de Jong ging in vervulling: spelen met de  gebroeders  Bennie en Gerrit Veldman. Deze uitzending is via “Uitzending gemist”terug te beluisteren via onderstaand link (Selecteer daar in het linker menu: do. 1 nov 2012: “20:00 Bluezy – donderdag” http://app.streamone.nl/gemist/?account=m5KilO&mode=radio#

 


Ook op Blues Magazine ...