Michael Chapman – True North
Format: CD – Digital / Label: Paradise of Bachelors
Releasedatum: 8 februari 2019

 Tekst: Paul Op den Kamp

Waar moet het heen met de wereld, iets dat je bij het zien van alle ellende op de journaals weleens afvraagt. Op sommige dagen lijkt het alsof er alleen maar woede, naargeestigheid en negativiteit de hoofdmoot van het menselijke wezen zijn. Op zijn laatste album onderzoekt Michael Chapman deze vraag.

Een introductie voor wie hem niet kent. Chapman brengt als sinds het einde van de jaren zestig album uit, inmiddels staat de teller op tweeënveertig! Een artiest wiens bekendheid duidelijk onder het oppervlakte ligt. Een artiest voor fijnproevers. Een aanrader voor liefhebbers van John Martyn, Richard Thompson of Nick Drake.

De muziek die hij nu maakt is enigszins vergelijkbaar met die van wijlen Scott Walker. Een mistroostig, donkere en naargeestige muzikale begeleiding als metafoor voor de staat van de wereld. Een cyclus waarin hij de vraag lijkt te onderzoeken hoe een samenleving verder moet als het morele kompas kwijt is. Wat dan?
In elf negatieve gestemde liedjes worstelt en vecht hij met de materie. Waarbij de voorlopige conclusie moet zijn, dat zolang er artiesten deze thematiek kunnen verbeelden, hoop nog altijd mogelijk is. Dat de reflectie uit deze muzikale spiegeling aangeeft dat er nog altijd personen zijn die een stapje terug doen om het geheel te overzien. Een stukje broodnodige reflectie in deze tijden van Brexit, nepnieuws en terrorisme.

Een spectaculair meesterwerk ondanks de macabere, zware thematiek. Een ijkpunt van een groot artiest, dit is het betere singer-songwriter werk. Al hoop ik (naïef) dat de wereld verbeterd waardoor de bleke hoofdpersonen uit de liedjes niet werkelijkheid worden.


Tracklist:
01. It’s Too Late
02. After All This Time
03. Vanity & Pride
04. Bleuthera
05. Bluesman
06. Full Bottle Empty Heart
07. Truck Song
08. Caddo Lake
09. Hell To Pay
10. Youth is wasted on the young
11. Bon Ton Roolay

Website: Michael Chapman


Ook op Blues Magazine ...

Geen berichten gevonden.