Michael Burks – I’m A Blues Man

Michael Burks – I’m A Blues Man
Format: CD (USA) – Download (Worldwide)
Label: Iron Man Records
Releasedatum: 30 juli 2016

Tekst: Bert Lek

Onder de Michael Burks fans is de cd ‘Early Years’ een collectors item. Jarenlang ging deze demo cd door het leven als de voorloper van ‘From The Inside Out’ uit 1997 (in eigen beheer uitgebracht). Dat is niet waar, blijkt nu, want dit album zag het levenslicht een jaar later! Maar nergens stond een jaartal of de titel van de twaalf nummers, die op de cd staan.
Nu is dit album uit 1998 officieel uitgebracht als ‘I’m A Bluesman’ door zijn weduwe Bobby Burks in samenwerking met zijn voormalig manager Wightman Harris, die destijds de producer was van het project samen met Paul Lee van Malaco/Waldoxy Records en Bob Greenlee, eigenaar van de Kingsnake Studio in Sanford, Florida. Paul zou de boekingen en de cd promotie voor zijn rekening gaan nemen, doch overleed plotseling. Harris nam de cd onder zijn arm mee naar o.a. Alligator Records in Chicago. Maar grote baas Bruce Iglauer wees (en ook nu weer, overigens) het album af. Terwijl drie jaar later daar Burks’ ‘Make It Rain’ debuteerde en hij tot zijn dood in 2012 nog drie cd’s voor Alligator maakte. De volgorde van de nummers is anders dan van de demo cd. Maar het past perfect in het rijtje albums, die op Alligator verschenen. Onbegrijpelijk dat Iglauer dit pracht product twee keer afwees en het daardoor achttien jaar voor het grote publiek verborgen bleef.
Wie het werk en het optreden van Burks kent, weet wat hem te wachten staat. Prachtige warme vocalen, subliem gitaarspel. Afwisselend snel en krachtig of langzaam, maar het verzandt niet in oeverloze solo’s. Er zit geen zwak nummer tussen. Lance Womack op drums en Vernon Allgood op bas vind je terug op een aantal tracks. Deze mannen staan ook op het label van Inside Out. Maar keren niet terug op het Alligator werk. De rest wordt ingevuld door Paul “Heavy”Lee op drums en Bob Greenlee op bas. De laatste is tevens medeschrijver met Burks van een aantal songs.
De uitvoering van de cd is simpel gehouden. De lay-out in zwart-wit met jeugdfoto’s van Burks.
Alleen is het album moeilijk te verkrijgen. Het wordt door Bobby Burks alleen binnen de Verenigde Staten verzonden.  Je kunt de nummers tegen betaling downloaden via www.cdbaby.com.

https://youtu.be/rgWtVtWYgC8

Tracks:
1.What Are You Doin’ To Me (3)
2.Home of the Blues (8)
3.Love Disease (1)
4.Sara Smile (7)
5.Broken Wing Woman (5)
6.Didn’t Take Your Woman(2)
7.You Ain’t Slick (10)
8.Blues Will Never Die (11)
9.My Little Girl (6)
10.Game Two Can Play (9)
11.That’s What I Am (12)
12.Raised Up In Arkansas (4)

() De volgorde van Michael Burks ‘Early Years’

Website: Michael Burks

Micael Burks - Early Years

 

 


Ook op Blues Magazine ...