Memphis Minnie – The First Lady Of Blues
Format: CD – Digital / Label: NUB Music
Releasedatum: 3 mei 2019

Tekst: Paul Op den Kamp

Verzamelaar met stokoude blues songs. De zangeres werd in 1897 geboren! Zij overleed in 1973. Haar piekperiode was tussen 1920 en 1950. Haar persoon en naam mag dan wat vergeten zijn, haar lied When The Levee Breaks is beroemd in de uitvoering van Led Zeppelin en Bob Dylan.

Het levensverhaal van Memphis Minnie laat zich lezen als een droevige songtekst. Op haar dertiende liep ze van huis om zangeres te worden. Ze speelde jarenlang als straatmuzikant. Ook zou ze als prostitué gewerkt hebben om haar inkomen aan te vullen. Met haar eerste twee echtgenoten werkt ze beiden keren als muzikaal duo. Tot de opkomst van de popmuziek in de jaren vijftig had ze een succesvolle carrière. Daarna verdween ze in de obscuriteit. Een hersenbloeding in de jaren zestig eindige haar carrière, aan de gevolgen van een tweede bloeding overleed ze.

De opnames kraken en knisperen. Een duidelijke aanwijzing dat je niet zomaar naar oudere muziek luistert, sommige opnames zijn ruim 80 jaar oud! De muzikale versie van antiek. Restanten van een carrière die laten zien hoe het genre blues ooit is begonnen. Toch moet niet de indruk ontstaan dat hier gaat om fossielen. Versteende opnames die stoffig hun beeld schetsen van hoe het ooit was. Integendeel, het gaat hier om warmbloedige liedjes vol vuur en kracht.
Qua onderwerp is het niet alleen maar verdriet en ellende, het album bevat ook vrolijke liedjes over lust en verlangen. Dat de muzikale begeleiding bestaat uit twee gitaren is ook geen probleem. Er gebeurt meer dan bij andere artiesten die een volledige band gebruiken.


Tracklist:
01. Me and My Chauffeur Blues
02. In My Girlish Days
03. When The Levee Breaks
04. Lonesome Shack Blues
05. It’s Hard To Please My Man
06. I’m So Glad
07. Nothing In Rambling
08. Joe Louis Strut
09. It’s Hard To Be Mistreated
10. Man, You Won’t Give Me No Money
11. Boyfriend Blues
12. Moonshine
13. My Baby Don’t Want Me No More
14. You Go To Move

Website: Memphis Minnie

Gerelateerde artikelen
Filter by
Post Page
Recensies
Sort by