Foto Recensie: Meena Cryle & The Chris Fillmore Band – In Concert

Meena Cryle & The Chris Fillmore Band – In Concert
Format  CD / Label:  Continental Blue Heaven –
Continental Record Services
Releasedatum:  19 januari 2017

Tekst: John Maes

Zonder aarzeling kunnen we dit live album van Meena Cryle en haar voornaamste muzikale kompaan Chris Fillmore een vijf sterren waardering aanbieden. Een perfect opgenomen reeks van songs uit het eigen repertoire van Meena en Chris van de afgelopen 15 jaar. Dit album biedt een weerslag van jaren lang toeren door Europa en Amerika onder leiding van een koppel uit Oostenrijk die al van kinds af aan met elkaar optrekken en samen werken. Gezamenlijk met diverse bandleden weten zij al lange tijd het blues publiek tot verroering te brengen en dat spat er van dit album van alle kanten vanaf. Meena heeft nog steeds die geweldig bijna hese doorleefde strot. Met haar fabuleuze talent slaagt Meena erin uit de blues, blues rock, ballads, soul, rock een eigen stevige soul-blues te creëren. Meena mag zich als zangeres meten met de besten uit het genre. Haar pakkende stem met een prima bereik maakt van elke song een juweeltje. Het gitaarspel(elektrische en akoestische gitaren, slide-gitaar) van Chris is werkelijk ongenaakbaar en roept herinneringen op aan Stevie Ray Vaughan. Daarnaast is Chris ook nog songwriter, arrangeur en co-producer. Deze twee voelen elkaar blindelings aan. Geweldig dat deze combinatie al zoveel jaren inspirerend en creatief nieuwe muziek weet te fabriceren en zo spetterend met volle overtuiging over weet te brengen op het publiek.

Dit album is een soort verzameling van opnames van diverse podia en festivals in Europa en ook met diverse bezettingen aan begeleidende muzikanten. Het mooie hiervan is als je er naar luistert dat je daar nauwelijks iets van merkt. Een hele stabiele basis dus in de songs en sound die voortgebracht wordt. Wat qua afwisseling dan weer wel heel aangenaam is, is de afwisseling met op een aantal nummers Hammond organist Roland Guggenbicher en Carl Kaye op pedal steel gitaar.

Na drie albums via het Duitse RUF label hebben Chris en Meena nu de handen in een geslagen en voor een groot gedeelte zelf voor de productie gezorgd. Mede hierdoor is het een uiterst authentiek album geworden waar zij trouw zijn gebleven aan hun eigen stijl. Een energieke en rockerige sfeer ademt het uit.

Het album opent perfect met een nummer van Gary Clarke Jr. Bright Lights. De rauwe stem en het gitaarspel van Chris geven dit nummer een glans wat voor de originele uitvoering niet onderdoet en met het gebruik van de pedal steel nog eens een extra dimensie geeft. Since I Met You Baby is een slow blues waar de vocale capriolen van Meena en haar bijbehorende stembereik extra goed tot haar recht komt. Chris neemt halverwege deze song het initiatief over met een snerpende gitaarsolo, heerlijk ondersteund door de Hammond van Roland Guggenbicher. Dat Rather Go Blind een imponerende vertolking zou zijn door dit duo is natuurlijk een inkoppertje. Mede producer Jim Gaines (SRV, John Lee Hooker, Santana) prijst Meena de hemel in “One of the best singers I’ve worked with in 20 years. She is what we call in the business an ‘old soul. She’s got the voice and she’s got the passion…..

It Makes Me Scream opent met magnifiek galmende gitaar sound door Chris. Het is een gevoelige warme sensitieve slow blues. Complimenten voor de geluidstechnici en voor het publiek. Het is hier muisstil in de zaal!! Dat is het ware respect wat getoond moet worden voor deze muzikanten en wat je als luisteraar op moet brengen. Dat wordt natuurlijk ook door deze band en hun spel afgedwongen met hun fantastische spel en imponerende uitstraling. Een gevoelig sensueel nummer wat met veel drive en passie gebracht wordt. Ze spelen helemaal naar een climax toe en mede door het spel van Chris ga je helemaal in het nummer op. Aan het einde van de solo hoor je het publiek wel! Dan gaan ze waanzinnig uit hun dak. En zo hoort het ook!

Deze band gaan we in Nederland ook nog regelmatig ‘Live on tour & In concert’ meemaken.

Tour:
27 januari: North Sea Jazz Club – Amsterdam
28 januari: Arsenaal Theater – Vlissingen
29 januari : De Bosuil Muziekcentrum – Weert

Tracks:
01. Bright Lights (Gary Clarke Jr.)
02. Since I Met You Bay (Chris Fillmore & Meena Cryle)
03. Rather Go Blind (Etta James)
04. Enough is Enough (Chris Fillmore & Meena Cryle)
05. It Makes Me Scream (Chris Fillmore & Meena Cryle)
06. Take This Pressure Of Me (Chris Fillmore & Meena Cryle)
07. Lord Have Mercy (Chris Fillmore & Meena Cryle)
08. Tell Me (Chris Fillmore & Meena Cryle)
09. You Don’t Know (Chris Fillmore & Meena Cryle)
10. This Is My Will (Chris Fillmore & Meena Cryle)
11. You Can Have My Husband (Dorothy LaBostrie)
12. Ti Na Nee Na Nu (Slim Harpo)

Website: Meena Cryle


Ook op Blues Magazine ...