Foto Recensie: Mdou Moctar - Ilana The Creator

Mdou Moctar – Ilana The Creator
Format: CD – Vinyl – Digital / Label: Sahel Sounds Records
Releasedatum: 29 maart 2019

Tekst: Peter Marinus

Maak kennis met de gitaarbeul uit de Sahara, Mdou Moctar. Ik neem tenminste aan, dat dit voor de meeste blues (rock) liefhebbers de eerste kennismaking met de zanger-gitarist uit Niger is. Zijn volledige naam is trouwens Mahamadou “MdouMoctar” Souleymane.
Hij vertegenwoordigt de zogenaamde Tuareg gitaarstijl. Een stijl, die vooral betoverend en bij vlagen snoeihard is. Mdou bespeelt daarbij een linkshandige Fender.

Zijn vijfde album durf ik “woestijn bluesrock” te noemen. Wat gitaristen als Walter Trout en Joe Bonamassa voor de bluesrock en Eddie Van Halen voor de hardrock zijn, geldt zeer zeker ook voor Mdou Moctar. Zijn “woestijn bluesrock” bevat namelijk een behoorlijk groot bluesrock gehalte, die met het grootste gemak hand in hand gaat met de Tuareg stijl.

Mdou doet dat samen met Ahmoudou Madassane (ritmegritaar, bekend van de formatie Les Filles de Illighadad), Mazawadje Aboubacar (drums) en bassist Michael Coltun.

Het album, dat trouwens in een studio in Detroit werd opgenomen, opent met Kamaner Tarhanin. Na een intro met de desolate zang van Mdou en zijn zacht tokkelende Fender start een funky soort woestijnnummer met de unieke gitaarstijl van Mdou, die sprankelend als een banjo kan klinken maar ook behoorlijk hard kan rocken.
Asshet Akal begint met een behoorlijk bluesygitaar intro waarna de Turaeg stijl op perfecte wijze geïntegreerd wordt in een groovend rocknummer waarin ook wat reggae invloeden te bespeuren zijn. Het nummer eindigt behoorlijk kolkend met Mdou’s hard scheurende Fender. Door zijn monotonie heeft Inizgam een behoorlijk betoverende werking in een loom funkend nummer met hard bluesy gitaarwerk.
Anna is voorzien van een typisch Afrikaans funky huppelritme en heeft een opgewekt sprankelend geluid. De djembé van Aroudani Daniel is hier te gast. Takamba heeft veel weg van het 70’s bluesrock geluid. Mdou ontpopt zich hier als de Afrikaanse Eric Clapton met zijn snijdend harde spel.
Bluesrock is wat je krijgt in Tarhatazed. Let wel, bluesrock op z’n Tuaregs. Dus met bedwelmende zang en een funky ritme waarin Mdou snoeihard a la Eddie Van Halen los gaat. Ook Wiwasharnine start behoorlijk bluesy en huppelt vervolgens vrolijk verder met een wederom verrukkelijke mix van Tuareg en bluesrock. Als Ilana geen “woestijn bluesrock” is, weet ik het ook niet meer! In dit nummer worden keiharde rockriffs (soms a la “Locomotive Breath” van Jethro Tull) vermengd met de dwingende Sahara ritmes.
Het album wordt heerlijk ontspannen afgesloten met het zwevende en bluesy Tumastin.

Ik ben ervan overtuigd dat menige bluesrocker behoorlijk onder de indruk zal zijn van dit album van Mdou Moctar. Een zeer overtuigend wereldmuziek album met een zeer hoog bluesrock gehalte.


Tracklist:
01. Kamaner Tarhanin
02. Asshet Akal
03. Inizgam
04. Anna
05. Takamba
06. Tarhatazed
07. Wiwasharnine
08. Ilana
09. Tumastin

Website: Mdou Moctar


Ook op Blues Magazine ...

Geen berichten gevonden.