Max Runham – Better Get In Line (EP)
Format: CD – Digital / Label: 841855 Records DK
Releasedatum: 21 april 2018

Tekst: Peter Marinus

Ik kan met trots de geboorte van een toekomstige ster aankondigen. Het gaat hier om de Britse zanger-gitarist Max Runham uit Swanley. Waar je bij deze artiest niet omheen kan is het feit dat hij één arm heeft en aan de andere kant een stomp. Het feit dat hij ondanks deze handicap toch gitaar speelt verdient op zich al heel veel respect. Aan de andere kant wil ik niet teveel de focus op zijn handicap leggen want Max bewijst met deze EP dat hij een zeer getalenteerde singer-songwriter is met een geluid dat gewoon MOET aanslaan bij het grote publiek.

Even uitleggen hoe dat gitaarspelen bij Max dan gaat. Met zijn stomp veegt hij als het ware over zijn snaren en zijn spel doet totaal niet onder bij andere gitaristen. Qua stijl gooit Max folk, blues en jazz door elkaar heen en maakt daar een geheel eigen ontspannen geluid van.

Better Get In Line opent de EP op een haast New Orleans-achtige funky manier. Een lui groovend nummer met lekker lome blazers en een broeierige harmonica. Een stijl die aan het meer blues georiënteerde werk van Harry Connick Jr. doet denken.
Mars And The Moon is dan een zeer ontspannen folky nummer waarin je haast de golven van een tropisch eiland kunt horen. Dit nummer heeft een zacht jazzy geluid waarin het ontspannen akoestische gitaarwerk van Max als stuwende factor fungeert. Een nummer dat gewoon schreeuwt om een hit te worden. Chugging klinkt daarna enorm feestelijk met een geluid van een stuwende New Orleans street parade. Het nummer behoudt gedurende het hele nummer een warm ontspannen, maar wel degelijk swingend, geluid.
Max besluit zijn EP met de luie jazz van Traditional met de klarinet van Alex Tosh in de hoofdrol. Hier begeeft Max zich voorzichtig op het terrein van de mainstream pop zonder zijn kenmerkende en ontspannen stijl te verliezen.

Deze EP doet zeker uitkijken naar een volwaardig album van Max Runham. Een artiest met een zeer eigen en ontspannen stijl, die het verdient om groot te worden!


Tracklist:
01. Better Get In Line
02. Mars And The Moon
03. Chugging
04. Traditional

Website: Max Runham