Mavis Staples - You Are Not Alone (CD)

MAVIS STAPLES
You Are Not Alone

Formaat : CD
Label : ANTI-
Release : 13 september 2010
Cosmox.nl, Blues CD’s online bestellen

Door Jeroen Bakker

Na enkele prachtige releases op het Anti-/Epitaph-label van o.a. Bettye LaVette is daarop plotseling de nieuwe schijf, en derde bij bovengenoemde label, van de soul/gospel-legende Mavis Staples verschenen.

Liet Staples zich drie jaar geleden nog begeleiden door Ry Cooder op We’ll Never Turn Back, de basis voor het album You’re Not Alone is gelegd door de Amerikaanse muzikant/ schrijver/producer Jeff Tweedy. De eveneens uit Illiniois afkomstige Tweedy is bekend van de band Wilco, een band die gezien wordt als één van de vaandeldragers der alternatieve country. Na een indrukwekkend optreden te hebben bijgewoond in 2008 besloot Tweedy haar twee zelfgeschreven nummers aan te bieden en daarnaast een selectie te maken van traditionals en enig ander materiaal die hem uitermate geschikt leken voor haar stem. Het is een gevarieerde verzameling geworden van gerenommeerde schrijvers die zich indertijd lieten beïnvloeden door de rijke Amerikaanse gospelhistorie.

Met de door haar vader gecomponeerde gospelkraker Don’t Knock wordt direkt swingend en soulvol de toon gezet voor wat er op You’re Not Alone verwacht kan worden. Het door Tweedy geschreven titelnummer is een eerste hoogtepunt. De emotionele geladenheid waarmee Staples deze uitvoert onder prachtige rootsy Americana-klanken is van ongekende klasse. Verrassend in deze selectie is niet alleen Randy Newman’s Losing You maar ook Allen Toussaint’s Last Train die haar op het lijf geschreven lijken. Dat Tweedy de juiste persoon is voor deze klus wordt nog eens duidelijk met zijn bewerking van de traditional In Christ There Is No East Or West die zeer ingetogen wordt uitgevoerd maar geen moment verslapt en bovendien uitermate geschikt blijkt voor de stem van Staples. Met de keuze van John Fogerty’s Wrote A Song For Everyone komt het rauwe karakter van haar stem nog eens goed naar voren en krijgt dit ijzersterke maar onderschatte CCR-nummer eindelijk de erkenning die het toekomt.

In het a cappella gezongen Wonderful Savior blijkt Staples zelfs op 71-jarige leeftijd de kar nog geheel eigenhandig te kunnen trekken. Wie de afsluiter Too Close/On My Way To Heaven hoort hoopt van harte dat deze souldiva haar allerlaatste trip nog even uitstelt.

Tracklist:

 1. Don’t Knock
 2. You’re Not Alone
 3. Downward Road
 4. In Christ There Is No East Or West
 5. Creep Along Moses
 6. Losing You
 7. I Belong To The Band – Hallelujah
 8. Last Train
 9. Only The Lord Knows
 10. Wrote A Song For Everyone
 11. We’re Gonna Make It
 12. Wonderful Savior
 13. Too Close/On My Way To Heaven

De CD is in zijn geheel te beluisteren in VPRO’s 3voor12 luisterpaal.

Mavis Staples Live

15 november 2010 : Paradiso, Amsterdam

Internet : www.mavisstaples.com


Ook op Blues Magazine ...