Mauricio Kings – Mauricio Kings
Format: CD – Digital / Label: Eigen Beheer
Releasedatum: 1 maart 2019

Tekst: Peter Marinus

Laat ik eerst maar eens met de informatie over de artiest beginnen. Maurico Kings is geboren als Mauricio Reyes in Mexico Stad. Aangezien “Reyes” het Spaanse woord voor “koningen” is veranderde hij zijn artiestennaam in Mauricio Reyes. We hebben hier te maken met een jonge bluesrock gitarist, die, naar eigen zeggen, flink door de Chicago blues beïnvloed is.
Tot zover de informatie want meer is er niet te vinden over deze gitarist. Maar we laten gewoon de muziek het woord doen.

Hetgeen gelijk opvalt is dat Mauricio een meer dan prima gitarist is. Echt zo’n gitarist waar de echte gitaarfans hun vingers bij gaan aflikken. Mauricio schakelt schijnbaar moeiteloos van warm jazzy spel naar fel bijtende gitaarlicks waarbij hij laat horen dat Stevie Ray Vaughan, Jimi Hendrix, Peter Green en Eric Clapton niet onopgemerkt aan hem voorbij zijn gegaan.
Een ander ding, dat (jammer genoeg) opvalt is de wel erg karige begeleiding, die soms tegen het amateuristische aanleunt. Ik heb geen idee wie de begeleiders op dit album waren. Misschien bespeelde Maurico zelf wel de bas en de drums.
Ook weet ik niet wie er tijdens het opnemen van dit album het producers stokje vasthield maar die persoon verdient toch een flinke tik op zijn vingers met datzelfde stokje want hij presteert het meerdere malen om een nummer, midden in een gitaarsolo, weg te draaien!

Maar gelukkig hebben we het gitaarspel nog! Dat is volop te bewonderen in de opener, de slowblues Vainilla Blues, een Spaanstalige blues waarin Mauricio’s gitaar zowel puntig en bijtend als warm en ingetogen klinkt. Hier wordt zijn solo halverwege de nek omgedraaid door de “producer”.
En die “producer” doet dat gewoon weer in de shuffle Think For Yourself. Mauricio bijt en brult op zijn SRV best in dit nummer en verdient toch beter dan de wel heel karige begeleiding. Stomp It is een semi-akoestische stamper met een rauw brullende harmonica op de voorgrond.
De op zich standaard slowblues Just Another Rainy Monday wordt door Mauricio’s warme gitaarwerk gered. De drums klinkt wel heel erg minimalistisch en, je raadt het al, weer wordt een gitaarsolo van Mauricio op het eind weggedraaid. De shuffle Don’t Hide Our Love heeft een wat suffige zanglijn en wel erg rammelende drums. Maar gelukkig hebben we de gitarist Mauricio nog, die fel van zich af bijt. Het akoestische popliedje Mi Razon zal het ongetwijfeld goed doen in Mexico maar wat wij er mee moeten weet ik niet zo goed. Dit wordt gevolgd door En La Cama De Alguien Más. Een slowblues waarin Mauricio zich de longen uit zijn lijf zingt in een Fleetwood Mac (Peter Green periode)-achtig decor.
In Rock And Boogie doet Mauricio een poging om swingende jazzy blues te spelen. Zijn gitaarspel overtuigt wel in dit instrumentale nummer maar de begeleiding verzandt in standaard geroffel, die dus niet swingt. I Gotta Woman is vervolgens een vrij uitbundig semi-akoestisch folkrock nummer, dat nogal rommelig klinkt.
De afsluiter Playing For You klinkt alsof het live is opgenomen. En hier hoor je dat Mauricio live stukken rauwer en dus beter overkomt.

Hopelijk laat Mauricio zich op een volgend album begeleiden door een hecht swingende band en een echte producer. Hou deze gitarist in de gaten want talent heeft deze jongen zeer zeker!!


Tracklist:
01. Vainilla Blues
02. Think For Yourself
03. Stomp It
04. Just Another Rainy Monday
05. Don’t Hide Our Love
06. Mi Razon
07. En La Cama De Alguien Más
08. Rock And Boogie
09. I Gotta Woman
10. Playing For You

Website: www.facebook.com/Mauricio-Kings