Maurice van Hoek – Traveling Man
Format: CD – Digital / Label: Dox Records
Releasedatum: 21 september 2018

Tekst: Peter Marinus

 Nederland heeft een reputatie als land, dat vaak als eerste buitenlandse countryrock bands of artiesten ontdekte. Zelfs voordat ze in eigen land bekend waren. Deze traditie dateert al uit de jaren ’70 waarin ons land bands als the Flying Burrito Brothers, The Eagles, Country Gazette e.d. als eerste juichend binnen haalde.
En nog steeds is het Americana geluid, zoals dat tegenwoordig heet, populair in ons land. Maar nu hoeven we de artiesten in deze stijl niet altijd uit het buitenland te halen. We hebben nu tenslotte The Common Linnets/Ilse Delange, Douwe Bob of Tim Knol.

En aan dat rijtje kan Maurice van Hoek moeiteloos toegevoegd worden. Een jongeman, die na een reis naar de USA helemaal verslingerd raakte aan de country. Zijn debuutalbum ‘Live Forevermore’ uit 2016 werd o.a. juichend ontvangen door het blad Country Perspective uit Nashville. En dat gaat ongetwijfeld weer gebeuren met zijn nieuwe album waarmee Maurice zich aan de Neder-Americana top, of zelfs de internationale top, gaat nestelen.
Maurice wordt op het album bijgestaan door David Gram (gitaar, pedal steelgitaar), Stan de Kwaadsteniet (piano, orgel, synthesizer), Rafael Schwiddessen (drums), Merel Moelker (zang) en Bill Scott Mookhoek (bas).

Het album opent met old style countryrock in Traveling Man met een 70’s geluid waarin de heerlijk huilende pedal steel en de zacht twangende gitaar de hoofdrol stelen. De zang van Maurice heeft een Gerry Rafferty-achtige zachtheid. In het nummer duiken Eagles-achtige elementen op maar ook pure country a la Gram Parsons.
Tired Of Running is een pittig rockende mid-tempo Americana song in een stijl waarin Douwe Bob ook actief is. Ook met de stem van Douwe Bob heeft de zang van Maurice overeenkomsten. Uiteraard bevat het nummer prima harmony vocals, zoals het hoort in de Americana muziek. What The Heart Desires heeft een Tom Petty-achtige felheid met losse, rauwe gitaarriffs.
Losing My Mind is de single van het album. Als Douwe Bob of Tim Knol in ons land in de hitlijsten kunnen belanden moet dat met dit luchtig rockende nummer toch ook lukken? De loom wiegende countryballad Darlene heeft dezelfde, prachtige dramatiek die Roy Orbison ook had terwijl de zang van Merel Moelker het geluid van Emmylou Harris naar boven haalt. De zachte breekbare ballad Take Me As Your Man steunt op de romige toetsen van Stan de Kwaadsteniet en heeft dezelfde klasse als de ballads van The Eagles. Just A Fool is een messcherpe countryrocker met een snijdende twanggitaar. Een zeer aanstekelijk nummer met dikke hitkansen! Daarna is Give It A Try een ingetogen Americana ballad waarin weer Gerry Rafferty referenties opduiken. In het sprankelende en wiegende Time Of Need klinkt Maurice ineens weer meer als Paul Simon.
Na de wederom aanstekelijke lome Americana swinger Love For The Heart wordt het album zeer atmosferisch afgesloten met de ballad Hot And Burning Days met zijn hard dreunende piano akkoorden.

Maurice van Hoek bewijst met dit album, dat hij absoluut aan de Nederlandse top hoort. Laten we hem koesteren want voor je weet zijn we hem kwijt aan het buitenland!!


Tracklist:
01. Traveling Man
02. Tired Of Running
03. What The Heart Desires
04. Losing My Mind
05. Darlene
06. Take Me As Your Man
07. Just A Fool
08. Give It A Try
09. Time Of Need
10. Love For The Heart
11. Hot And Burning Days

Website: Maurice van Hoek

Data:
12 oktober: Hedon, Zwolle en Plato, Zwolle
19 oktober: Mezz, Breda
21 oktober: Plato, Deventer
27 oktober: Plato Café, Apeldoorn
3 november: ’t Rozenknpje, Eindhoven
10 november: Wim’s Muziekkelder, Doetinchem
16 november: Concerto, Amsterdam
24 november: Sounds, Venlo