matthew-skoller-blues-immigrant

Matthew Skoller – Blues Immigrant
Format CD / Label: Tongue ’n Groove Records
Relaesedatum: 23 september 2016

Tekst: John Maes

Matthew Skoller is bepaald geen bluesman die zichzelf op de voorgrond of in de spotlights plaatst, maar is wel degelijk gepokt en gemazeld in de Amerikaanse blues scene. Naar Matthew wordt met heel veel respect omgezien. Deze typische Chicago bluesvocalist en mondharmonica specialist, vaste klant bij Buddy Guy’s Legends Club en veelgevraagd studiomuzikant en producer, kent de klappen van de zweep. Matthew is een van Chicago’s meest gerespecteerde mondharpisten. De afgelopen 28 jaar speelde hij met grootheden als Lurie Bell, Koko Taylor, John Primer en de Heritage Blues Orchestra. Skoller heeft een unieke stijl ontwikkeld welke diep geworteld is in de zuidelijke delta’s. Hij is in staat gebleken om daar bovendien een modern tintje aan toe te voegen, waardoor hij een eigen herkenbare sound heeft. Hij staat bekend om zijn vurige en boeiende optredens waarbij hij zijn gepassioneerde harpspel combineert met zijn zang en zijn productie vaardigheden. Dit album ‘Blues Immigrant’ heeft hij dan ook zelf geproduceerd in zeer nauwe samenwerking met zijn mondharmonica vriend Vincent Bucher, die we ook kennen van de Heritage Blues Orchestra en zijn vorig jaar verschenen album ‘Hometown’.

Dit reeds vijfde solo album van Matthew wordt ten doop gehouden 19 oktober, hoe kan het ook anders, in zijn stamkroeg en de meest aansprekende  bluesclub van Chicago, Buddy Guy’s Legends. De plaatselijke muziek en vakpers is zeer te spreken over deze productie, maar ze hebben er dan ook weer lang op moeten wachten. Het is inmiddels al weer twaalf jaar geleden dat zijn voorganger ‘These Kind Of Blues’ verscheen. De titel ‘Blues Immigrant’ verwijst naar het gegeven dat Matthew van origine uit New York afkomstig is en van joodse komaf. Toch heeft hij zich helemaal in de typische Chicago scene genesteld en daar een zeer gerespecteerde positie heeft veroverd.

Dit album is een schoolvoorbeeld van harmonica blues, onmiskenbaar in de Chicago stijl, maar dan ook wel zeer goed verzorgd en perfect geproduceerd. Uitgevoerd met een aantal van de beste studio muzikanten die hij om zich heen heeft weten te verzamelen.

Op dit album komen de bekende blues thema’s aan de orde en is wat dat betreft niet echt verrassend te noemen. Want waar gaan de nummers over? : Vrouwen die te veel en te lang ouwehoeren(“for millions of hours”) – Kom toch met zijn allen naar Chicago, want daar kun je zo lekker lang doorzakken met je vrienden – Drink zo veel als je maar kunt en zak de hele nacht door tot je er bij neervalt – De duivel houdt me vast en ik kom maar niet los uit zijn muzikale gevangenschap. De simpele , maar o zo duidelijke teksten laten niets aan het toeval over en zeggen wel iets wat Matthew zoal bezighoudt in het dagelijkse leven. De teksten die gebruikt worden kom je zowat in ieder blues nummer tegen: ‘I woke up this morning and she was gone’- ‘Come on into my Kitchen…..’. Sex op het aanrecht is een van de favoriete locaties en standjes van veel van deze blues-jongens blijkbaar…;-). ‘We keep the blues alive’. ‘It’s a funky situation only in the blues’. ‘We’re going down to the river’ en ‘Little girls dry my tears’. Tja …Matthew zal beslist de nobelprijs voor de literatuur nooit winnen, maar met zijn heerlijke en toch zo originele mondharpspel doet hij toch maar mooi mee in de internationale top van de bluesmuziek, het genre wat ons allemaal zo na aan het hart staat.

Een van de opvallendste nummers op dit album is ‘Story Of Greed’ wat opent met traditionele Native American ritmes en de Shakuhachi fluit wordt geïntroduceerd. Een blaasinstrument wat door de Noord-Amerikaanse Indianen stammen bij hun rituele dansen werd gebruikt. Deze fluitist gaat in het nummer in duel met de mondharp van Matthew en is een hele bijzondere afwisseling ten opzichte van alle andere Chicago blues getinte nummers.

Tracks:
01. Big Box Store Blues (M. Skoller – “Welfare Store Blues” door John Lee Williamson)
02. The Devil Ain’t Got No Music (M. Skoller)
03. Blues Immigrant (M. Skoller/Vincent Bucher)
04. Only In The Blues (M. Skoller/Vincent Bucher)
05. Tear Collector (M. Skoller/Vincent Bucher)
06. Story Of Greed (M. Skoller/Vincent Bucher)
07. 747 (H. Sadler)
08. Organ Mouth (M. Skoller/Vincent Bucher)
09. My Get It Done Woman (M. Skoller/Vincent Bucher)
10. Get Down To The Nitty Gritty (Luther Johnson)
11. Blue Lights (Papa Lightfoot)

Line-up:
Matthew Skoller: harmonica and vocals
Johnny Iguana: keyboards
Giles Corey: guitar
Eddie Taylor Jr.: guitar)
Carlos Johnson: lead guitar
Felton Crews: bass
Marc Wilson: drums
Brian Ritchie: shakuhachi
Mike Avery, Stevie Robinson: background vocals
Geproduceerd door Vincent Bucher and Matthew Skoller

Website: Matthew Skoller

 


Ook op Blues Magazine ...