Matt Patershuk – If Wishes Were Horses
Format: CD – Digital / Label: Black Hen Music
Releasedatum: 1 november 2019

 Tekst: Fons Delemarre

Het vorige album van de Canadees Matt Patershuk heette ‘Same As I Have Ever Been‘.  En die titel is nog steeds van toepassing. Het nieuwe album is dus ook weer geproduceerd door geluids geweldenaar Steve Dawson (eigenaar van Black Hen Music) én het is weer net zo afwisselend als de voorganger.
Het grootste verschil is dat ‘If Wishes Were Horses wat ingetogener is dan Same As I Have Ever Been. Het rockgehalte is wat kleiner, iets dat de intensiteit van de muziek zeker ten goede komt. Patershuk blijkt nog steeds een man die mooie en soms lange verhalen kan vertellen. Net zoals Dylan dat vaak doet.

Luister maar eens naar het verhaal  Ernest Tubb Had Fuzzy Slippers. Patershuk zingt het met een lage, verhalende, stem die doet denken aan Dave Alvin, ten tijde van ‘Public Domain: ‘Songs From The Wild Land Public Domain’ (2000).
De pedalsteel van Dawson, de mondharmonica en het snufje orgel versterken de Dylanesque sfeer van het nummer nog meer. Patershuk is geen man van grote woorden. Zijn kwaliteit als songwriter ligt in het simpel, treffend en geloofwaardig verhalen vertellen over kleine momenten en gebeurtenissen. Opvallend is dat het instrumentale nummer Horse vier keer (!) op het album staat. Het zijn evenzovele onderdelen geworden van de niet-bestaande soundtrack voor een niet-bestaande, klassieke spaghetti-western.
Horse 1 (For Bravery & Good Fortune) klinkt als de opener van de film, het korte Horse 2 (For Lighter Loads) krijgt een ingetogen vertolking op cello en klinkt als een aanzet tot naderend onheil, Horse 3 (To Know The Future)  en Horse 4 (For Remembrance) zouden prima passen bij de aftiteling van de film waarvan de titel ‘If Wishes Were Horses’ zou kunnen worden.
Tegen de tijd dat je alle Horses gehoord hebt, zit het deuntje stevig in je hoofd… Tot mijn genoegen speelt Patershuk ook zijn eigen versie van Jerry Garcia’s prachtige, lichtvoetige nummer Sugaree (1972), compleet met Little Feat-waardige slide. Dankzij de fantastische opnametechniek van Dawson klinkt de stem van Patershuk heel dichtbij; alsof hij naast je staat in de kamer.
‘If Wishes Were Horses’ bevat zowel country-walsjes als folk- en bluesgetinte muziek. Het is de verdienste van Patershuk en Dawson dat het album toch klinkt als een organische eenheid.
Tot slot nog een stukje tekst van Black Hen Music. “With its beautiful songs, powerful singing and gorgeous instrumentation, ‘If Wishes Were Horses’ will surely be remembered as one of the most exciting roots releases of 2019.  On ‘Velvet Bulldozer’ Matt sings, “I sit back and smoke my pipe. I think of my voice on the radio and wonder, man, what would that be like?’ If there’s any justice in the world, Matt Patershuk won’t have to wonder for very much longer”.

Beluister het album en oordeel zelf…


Tracks:
01. The Blues Don’t Bother Me
02. Ernest Tubb Had Fuzzy Slippers
03. Horse 1 (For Bravery & Good Fortune)
04. Sugaree
05. Circus
06. Alberta Waltz
07. Horse 2 (For Lighter Loads)
08. Velvet Bulldozer
09. Let’s Give This Bottle a Black Eye
10. Horse 3 (To Know the Future)
11. Bear Chase
12. Walkin’
13. Horse 4 (For Fond Rememberance)
14. Last Dance
15. Red Hot Poke

Website: Matt Patershuk


Ook op Blues Magazine ...