Matt Andersen - Weightless

Matt Andersen – Weightless
True North Records. Februari 2014

Door: Roelof Passies

Tot een half jaar geleden had ik nog nooit gehoord van de Canadees Matt Andersen. Tot een optreden bij Meneer Frits in Eindhoven een aantal maanden geleden een verpletterende indruk op mij heeft achtergelaten. Daar heeft hij solo een akoestisch blues optreden neergezet dat werkelijk fenomenaal was. Een groot meester op het bespelen van zijn gitaar en met een lekkere rauwe stem wist hij de hele zaal aan zich te kluisteren. Het aldaar aangeschafte album “Live From The Phoenix Theatre” ligt regelmatig in mijn cd speler. Vandaar ook mijn grote interesse naar zijn nieuwe cd Weightless.

Groot is dan ook mijn schrik na de eerste globale luisterbeurt. Het ruwe en excentrieke is niet aanwezig op deze cd. Sterker nog, doordat er een complete begeleidingsband is aangetrokken is het veel meer een pop-album geworden dan een bluesalbum. Na een aantal luisterbeurten gaat de cd echter steeds meer plezieren.

Het openingsnummer “I Lost My Way” klinkt behoorlijk groovy, met blazers opgetuigd. Zoals gezegd, niet de kracht van zijn live optredens, maar toch een heerlijke stem die me nu doet denken aan Joe Cocker. Dit geldt ook voor het tweede nummer “My Last Day” met een geweldige uithaal op het eind. Hierop volgt het nummer “So Easy” waarin een prachtige steelgitaar lijn zit. Je zou verwachten dat dit meer een country sfeer zou oproepen, echter integendeel, het klinkt heel soulvol. De titeltrack “Weightless” is op één of andere manier niet zo toepasselijk voor Matt, gezien zijn postuur zal hij niet zo snel vliegen. Net als in het openingsnummer ook nu met blazers, maar nu met meer een bluesstijl. “Let’s Go To Bed” is een heerlijke ballad. Dit nummer is heerlijk opgebouwd, het kan zo maar een klassieker worden. Volgens mij toch wel het hoogtepunt van deze cd.

Dat kun je ook zeggen van het nummer “The Fight” maar dan met een lekker rockende gitaar. Zo wordt er toch een aantal pareltjes aan elkaar geregen. Zo ook het nummer “Drift Away” met een werkelijk fenomenaal gitaar intermezzo. Het nummer “City Of Dreams” wordt door de drums opgestuwd tot een hoog tempo. Daarna volgt wederom een werkelijk prachtige ballad “Between The Lines”. Het album wordt afgesloten met een funky nummer opgestuwd door de blazers. Een prachtig eind van dit verrassende album.

Weightless is geproduceerd door Steve Berlin van Los Lobos. Hij is in staat gebleken om met dit album een verrassende en voor Matt vernieuwende stijl neer te zetten. Met meer country, soul en pop invloeden waarbij zijn toch zeer bijzondere en eigen stem niet verloren is gegaan.

Line up:
Matt Andersen: vocals, guitar
Geoff Arsenault: drums, percussion
Bruce Dixon: bass
Ross Billard: piano, keyboards
Paul Rigby: guitars, pedal steel
Steve Berlin: piano (7)
Mike Stevens: harmonica (4)
Brian Bourne: vocals (10)
Mark V. Gonzales: trombone & horn arrangements
Gilbert Elorreaga: trumpet
Josh Levy: baritone sax
Amy Helm, Alana Stuart: backing vocals
Produced: Steve Berlin – Engineered: Darren van Niekerk – Mixed: Adam Hawkins – Mastered: Hank Williams

Discography:
2007: “Solo At Sessions”
2007: “Live At Liberty House”
2007: “Second Time Around”
2008: “Something In Between”
2009: “Twiggyback” – with Mike Stevens (harmonica)
20xx: “Push Record” – with Mike Stevens (harmonica)
2009: “Live At The Phoenix Theatre”
2011: “Coal Mining Blues”
2014: ”Weightless”

Website: www.stubbyfingers.ca


Ook op Blues Magazine ...