Foto Recensie: Matt Andersen - Halfway Home By Morning

Matt Andersen – Halfway Home By Morning
Format: CD – Vinyl – Digital / Label: True North Records
Releasedatum: 22 maart 2019

 Tekst: Ella-Milou Quist

De Canadese bluesgitarist en singer-songwriter Matt Andersen heeft met zo’n tweehonderd optredens per jaar, en dat al twee decennia lang, een behoorlijke live-reputatie opgebouwd in Canada, de VS en inmiddels ook in Europa. Ook in Nederland is hij niet langer een onbekende, dit komt mede door zijn optredens op festivals als Ramblin’ Roots en Moulin Blues en zijn televisieoptreden bij Voetbal International, waar hij dankzij Johan Derksen terecht kwam. Zijn albums zijn echter iets minder besproken, maar met zijn tiende plaat ‘Halfway Home By Morning’ zou daar wel eens verandering in kunnen komen.

‘Halfway Home By Morning’ werd ‘live off the floor’ opgenomen Nashville, in de legendarische Southern Ground studio waar eerder onder andere Eric Clapton, The Allman Brothers, Wille Nelson, Neil Young, Tony Joe White, Emmylou Harris en Kris Kristofferson ook al platen opnamen. Andersen vroeg de Canadese producer en multi-instrumentalist Steve Dawson om het album te produceren. Tevens heeft hij hier en daar een akoestische en elektrische gitaar, orgelpartij, mandotar en steelgitaar ingespeeld. Verder schakelde Andersen toetsenist Chris Gestrin, bassist Mike Farrington, drummer Jay Bellerose en een driekoppig blazersensemble, bestaande uit saxofonist Jim Hoke, trombonist Charles Rose en trompettist Steve Hermann, in om hem te helpen. Ook Amy Helm, de dochter van wijlen Levon Helm (The Band), werd opgetrommeld en hoor je, samen met Andersen op het prachtige Something To Lose. Daarnaast doen de The McCary Sisters, met hun fantastische soulstemmen, ook nog even een duit in het zakje als achtergrondkoor.

Dat soul Andersen niet vreemd is, kun je op al zijn platen wel horen, maar op ‘Halfway Home By Morning’ wordt je echt ondergedompeld in een warm soul bad. Alles op het album ademt dit genre. Zowel de melodie- alsook de zanglijnen en de sterke composities van de nummers lijken met die gedachte in het achterhoofd geschreven te zijn. Daarnaast zorgen ook de vocalen van Matt en de McCary Sisters voor die enorme invloed. Want dat Andersen over een gouden soul strot beschikt wisten we al, maar dat komt met deze plaat nog duidelijker naar voren. Ook de funky basloopjes en drumpartijen, de New Orleans en Chicago blues blazerspartijen en het fraaie orgelspel dragen hun steentje hieraan bij. Toch verloochent Andersen zijn afkomst niet en hoor je nog steeds de Southern blues, folk, country, Americana en roots invloed terug in zijn muziek. Hij heeft er alleen een lekkere vintage R&B en soul sound aan toegevoegd. Een combinatie die meer dan uitstekend werkt. Het is smaakvol en aanstekelijk en het maakt dat je dit album de hele dag kunt luisteren zonder dat het ook maar één moment verveeld.

Hoewel Andersen een uitmuntende gitarist is, ligt daar op ‘Halfway Home By Morning’ zeker niet de nadruk op. Het draait veel meer om het wij-gevoel, dus het samenspel van de band en het gezamenlijk creëren van muziek. Iedere muzikant krijgt alle kansen en ruimte om z’n ding te doen. Ze hebben stuk voor stuk de vrije hand om een eigen interpretatie aan het soul gevoel en geluid te geven. Samen met producer Steve Dawson heeft Matt ervoor gezorgd dat dit rijke pallet aan klanken en kleuren samen een mooi geheel vormen.

Uiteraard is er op het album ook nog steeds ruimte voor Andersen’s kenmerkende slide-spel, zijn fijne blueslicks en riffs op de elektrische gitaar en zijn voortreffelijk vlugge vingerwerk op de akoestische gitaar. Iedere noot is raak, maar de bescheidenheid en subtiliteit waarmee hij zijn buitengewoon goede gitaarspel brengt, siert hem. Hij is alles behalve een notenpoeper die per se wil laten zien en horen hoe goed hij is.
De grootste rol op de cd is echter weggelegd voor de de zang. Matt is, en ziet er ook uit, als een echte redneck (ondanks dat hij geboren is in Perth-Andover in Canada). Des te verrassender is daarom zijn stem: doorleefd, warm, krachtig en doordrenkt van gospel en soul. Hij zingt vol passie en bezieling en komt meteen binnen. De samenwerking met de McCary zusjes is een gouden greep. Ze versterken niet alleen zijn vocalen, ze vullen hem met hun achtergrondzang ook nog eens perfect aan en tillen de gospel en soul feel op deze plaat naar een nog hoger niveau.

Matt weet te overtuigen met zijn imposante stem, kwetsbaarheid, zijn expressieve gitaarspel, de goed op elkaar ingespeelde band, de ijzersterke arrangementen en de levendige vintage R&B, gospel en soul sound. Met ‘Halfway Home By Morning’ zet Andersen, naast zijn reputatie als meesterlijke live-act, ook zijn studiowerk definitief op de kaart.

Matt Andersen - Free Man (Official Lyric Video)


Tracklist:
01. What Would Your Mama Say
02. Free Man
03. Something To Lose (feat. Amy Helm)
04. The Bed I Made
05. Give Me Some Light
06. Better Than You Want
07. Gasoline
08. Over Me
09. Help Yours Elf
10. Long Rider
11. Take Me Back
12. Been My Last
13. Quarter On The Ground (A Song For Uncle Joe)

Website: Matt Andersen


Ook op Blues Magazine ...