Martha Fields – Dancing Shadows
Format: CD – Digital / Label: Continental Record Services
Releasedatum: 7 september 2018

Tekst: Gerrit Schinkel

De muzikale roots van de uit Austin, Texas, afkomstige singer-songwriter Martha Fields liggen in de heuvels van Oost Kentucky, in West Virginia en in Texas. Ze is als het ware geboren met country- en folkmuziek in haar bloed. Ze leert zichzelf gitaar spelen en op jonge leeftijd begint ze al met het schrijven van liedjes. Ze heeft o.a. opgetreden met Ricky Scaggs en Merle Travis en heeft twee succesvolle tournees door Europa gemaakt. Martha Fields woont tegenwoordig een gedeelte van het jaar in het Franse Bordeaux.

In Frankrijk heeft zij ook met de leden van haar touringband haar nieuwe album opgenomen. Op dit album ‘Dancing Shadows’, dat begin september verschijnt, staan veertien nieuwe door Fields geschreven songs. Op ‘Dancing Shadows’ neemt ‘Texas Martha’ ons mee op een heerlijke muzikale rondreis door het zuiden van de VS.

Met Sukey wordt stevig, bluesy en funky geopend. De heerlijke countryballad Paris To Austin, met een fraaie lapsteel en viool, is in juni als single al uitgebracht in Frankrijk. In Exile, een melodieuze countrysong, zingt Martha gedreven achter de prominent aanwezige bas, de drumroffels en de flarden hammond. A capella zang luidt de bluegrass stomper Demona in, met een solerende Manu Bertrand op dobro, een korte straffe vioolsolo van Olivier Leclerc en een onverdroten drummende Dennis Bielsa.
Een van de hoogtepunten is de dromerige ballad Oklahoma, met mooie zang en ingetogen subtiele begeleiding. Het tempo gaat weer flink omhoog in het rockende Forbidden Fruit. Last Train To Sanesville davert als een trein voorbij. Stil zitten is er hier niet bij met de strakke ritmesectie, de swingende piano en een spetterende vioolsolo.
De band toont hun grote kwaliteiten in het uptempo West Virginia In My Bones. Nadat gas wordt teruggenomen in het melodieuze Desert Flower, worden we onder aanvoering van een jagende drummer in Maxine weer getrakteerd op aanstekelijke bluegrass. Fare Thee Well Blues is uptempo country met een mooie slidesolo. Alle voetjes gaan weer van de vloer in het de pan uitswingende Hillbilly Bop en in Said And Done is alles weer bluegrass wat de klok slaat en gaat de band helemaal los.
Het album eindigt met Lone Wolf Waltz, een zeer fraaie wals met vocale hoogstandjes, een slepende viool en een mooie dobro.

Conclusie:
‘Dancing Shadows’ is een zeer lekker in het gehoor liggend en gevarieerd rootsalbum. Een goede zangeres en een uitstekende band. Kortom: een prachtplaat!


Tracks:
01. Sukey
02. Paris To Austin
03. Exile
04. Demona
05. Oklahoma
06. Forbidden Fruit
07. Last Train To Sanesville
08. West Virginia in My Bones
09. Desert Flower
10. Maxine
11. Fare Thee Well Blues
12. Hillbilly Bop
13. Said And Done
14. Lone Wolf Waltz

Line up:
Martha Fields – zang
Manu Bertrand – akoestische gitaar, dobro, pedal steel, banjo, mandoline, lapsteel, resonator gitaar
Serge Samyn – staande bas
Urbain Lambert – elektrische gitaar, slide (track 11), akoestische gitaar (track 4)
Dennis Bielsa – drums, cajon, percussie
Olivier Leclerc – viool
Manu Godard – hammond
Vincent Samyn – piano
Monica Taylor – backing vocals
Travis Fite – backing vocals

Website: Martha Fields


Ook op Blues Magazine ...