Mark Pontin Group – Days of Destiny

Mark Pontin Group – Days of Destiny
Released: 2013. Label: Moochee Records

Cosmox.nl, BluesCD’s online bestellen

Tekst: Paul Scholman

De Mark Pontin Group bestaat sinds april 2010 en staat te boek als een traditional power-trio in the rock & bluesscene in Wales en omstreken. De heren zijn beïnvloed door stromingen uit de blues/rock/funk/jazz/soul&country en hebben zich mengeling van deze stijlen eigen gemaakt.

De Mark Pontin Group hebben inmiddels een behoorlijke staat van dienst als je de lijst bekijkt met wie ze inmiddels het podium gedeeld hebben: Albert Lee; The Hamsters; Paul Lamb & The Kingsnakes; Chantel McGregor; Deborah Bonham Band; Walter Trout; Virgil And The Accelerators hebben al diverse grote festivals bespeeld en hebben veel op met bands als Cream; Jimi Hendrix enThe Allman Brothers de SRV-man e.d.

‘Days of Destiny’ uitgebracht op het label Moochee Records, is denk ik een debuutalbum dat staat en toont het rauwe, natuurlijke, talent van een degelijk trio geleid door Mark Pontin met zijn kenmerkende zang. De negen zelfgeschreven nummers van Mark heeft de authenticiteit van de live sound van de groep weten te behouden en kan hij met enige trots deze presenteren. Het titelnummer ‘Days of Destiny’ zet de toon met een drijvende gitaar en een vette zang. Dit trio heeft een verhaal te vertellen door middel van de teksten en muziek in combinatie van rock en blues in een prima en een strakke sound bereikt door de goede productie van Mark Pontin zelf en Tim Hamill, (hij bespeelt ook het hammondorgel op sommige tracks).

Het staat buiten kijf dat dit album volledig ten dienste staat van het bereik van Marks stem een warme, volle stem. De gitaarsolo’s zijn niet te lang uitgesponnen, doch doelmatig toegepast en klinken lekker en laten te raden over. Elk van Marks solo’s op deze plaat hebben zijn nut en voegen iets toe. Echter, de stijlvolle frontman die hij is, is natuurlijk niets zonder zijn bandleden, zijn ritmesectie. Alun Walters (bas) en Christopher Baglole (Drums & Backing Vocals) vormen de uitstekende tandem en zijn een stabiele basis met een vlekkelooze timing. De heren spelen een beetje in de geest van Stereophonics en Stevie Ray Vaughan op ‘Just One More Day’, maar creëren denk ik een eigen “Pontin” geluid.

‘Traffic Lights’, een van de pakkende melodieuze nummers, rijp voor de radio, lekker gitaartje er door, en niet te lang. Maar dat gaat ook op voor ‘Fallen Down Again’ met het trage blues intro “ When I needed rain, All I had was on the line, I asked for holy water, You gave me holy wine…” en de rest van het mooie blues melancholische geluid geproduceerd door de Mark Pointin Group.

Op een website las ik dat de fans van het eerste uur uit Wales het jammer vinden dat ze de Mark Pointin Band over de landsgrenzen heen gaat kijken en daardoor minder in de eigen regio te bewonderen zullen zijn. Ik mag hopen dat ze door zullen breken in de rest van Europa, al beperken ze zich maar tot de lage landen. Deze band is het zoveelste bewijs dat blues en rock niet dood zijn en niet in de laatste plaats aan de overkant van de Noordzee, waar nogal wat muzikanten de boot pakken om in Europa te spelen.

Walter Trout said: ‘WHAT A KICKIN’ BAND’

01. Days Of Destiny (4:36)
02. Outcast (5:02)
03. Chasing Blood (3:34)
04. Fallen Down Again (5:48)
05. Traffic Lights (4:31)
06. Own It (3:07)
07. Just One More Day (4:57)
08. Forever On The Run (5:16)
09. Cold Day Tune (5:56)


Ook op Blues Magazine ...