Privateering

Recensie: Mark Knopfler “Privateering”
Format: CD
Label: Mercury/Universal
Release datum: 31 augustus 2012

Tekst: Hananja Verduyn

Privateering heet het nieuwe album van Knopfler, waarvoor hij twintig nieuwe nummers opnam in de British Grove Studios in London, samen met zijn band. Voor deze sessies nodigde hij meerdere gastmuzikanten uit, waaronder Kim Wilson (harmonica) van de Fabulous Thunderbirds, zanger Ruth Moody van The Wailin’ Jennys, en Paul Franklin (pedal steel), die allen hun unieke stempels drukten op de nummers. ‘Privateering’ is het eerste dubbel album van Mark Knopfler, en werd mede door hemzelf geproduceerd.

De titel “Privateering” van het nieuwe album van de legendarische singer-songwriter en gitarist, Mark Knopfler, roept een beeld op van een tijdperk van de zeevaart met plunderende piraten. Je zou kunnen stellen dat er een parallel is met de muziek wereld. Artiesten zijn altijd onderweg, vaak in een busje zoals die is afgebeeld op de cover, hun eigen koers varend, rebellerend tegen de mensen die ze vertellen wat voor soort muziek ze moeten maken.
Mark Knopfler is regelmatig geprezen als een van de grootste gitaristen in de wereld. Maar zelf ziet hij zich, in de eerste plaats, als een songwriter.

“Privateering” is het eerste dubbel album van Mark Knopfler in zijn carrière.
Knopfler heeft waarschijnlijk geen nummer op de plank willen laten liggen, want we vinden een grote variatie op dit nieuwe album. Twintig nummers, varierend van folk, blues, country en rock laten de creatievitieit van een kunstenaar zien wiens talenten dit jaar werden erkend met een Lifetime Achievement Award.
De sfeer van het album is van een zelfde kaliber als die van JJ Cale, relaxt, mooi, en warm.
Ook het geluid is die van een eerste klas kwaliteit. De sfeer reist van de dromerige Americana van “Redbud Tree” naar de Keltische folk van “Kingdom Of Gold”, naar de elektrische blues van “Gator Blood”.
Het zit vol met karakters zoals de krachtige schapenboer van “Yon Twee Crows” en de opschepperige gokker van “Hot Or What”, en situaties van strijdende geliefden in “Seattle”en de mysterieuze beschrijving van de dood in “Dream Of The Drowned Submariner”.
Opgenomen in Mark’s eigen studio, Britse Grove, is Privateering naar mijn mening een album met zulke verscheidenheid, dat menig oor enhart van een Knopfler fan zal verrukken.
Het is overduidelijk dat er nog genoeg muzikaliteit in de 63-jarige artiest zit.
Knopfler werkte op dit album samen met zijn in de loop van de jaren bij elkaar verzamelde band, maar ook vinden we gastoptredens van o.a Kim Wilson, bekend van de legendarische Fabulous Thunderbirds, die het blues materiaal doordrenkt met zijn blues harp.

De vinyl liefhebbers kunnen hun hart ophalen want ook dit album is te verkrijgen op vinyl.

In het voorjaar van 2013 zal Knopfler Europa aan doen voor een uitgebreide tour, waarbij hij ook in Nederland en Belgie een concert zal geven op 12 en 14 mei 2013, respectievelijk in Sportpaleis Antwerpen en Ziggo Dome te Amsterdam.

Tracklist
Disk 1
1. Redbud Tree
2. Haul Away
3. Don’t Forget Your Hat
4. Privateering
5. Miss You Blues
6. Corned Beef City
7. Go, Love
8. Hot Or What
9. Yon Two Crows
10. Seattle

Disk 2
1. Kingdom Of Gold
2. Got To Have Something
3. Radio City Serenade
4. I Used To Could
5. Gator Blood
6. Bluebird
7. Dream Of The Drowned Submariner
8. Blood And Water
9. Today Is Okay
10. After The Beanstalk

Website Mark Knopfler: www.markknopfler.com


Ook op Blues Magazine ...