shake the walls

Marcus Bonfanti – Shake The Walls 
Format: CD / Label: Jig-Saw Music
Datum Release: 17 Juni 2013
Cosmox.nl, BluesCD’s online bestellen

De kans is groot dat je gitarist Marcus Bonfanti al eens bent tegengekomen aangezien hij met Saint Jude regelmatig de Nederlandse podia opzoekt. Hoewel de personeelsbezetting van de band nogal eens wisselt, vooral na het trieste wegvallen van gitarist en mede-oprichter Adam Green in 2012, lijkt de rol van Bonfanti vaste vorm te krijgen. Wat veel mensen niet weten is dat de jonge Brit, hij is nog maar net de dertig gepasseerd, in eigen land al enige tijd aan de weg timmert en zich qua populariteit kan meten met jongens als Siegal en Schofield.
Na ‘Hard Times’ in 2008 en het twee jaar later verschenen ‘What Good Am I To You’ is ‘Shake The Walls’ het derde album van de zeer getalenteerde zanger, gitarist en componist.

Tekst: Jeroen Bakker

Na een eerste beluistering van de elf zelfgeschreven tracks valt op dat Bonfanti niets aan het toeval lijkt te hebben overgelaten. Waren zijn kwaliteiten als gitarist al bekend, op vocaal vlak blijkt hij zich eveneens bijzonder sterk te hebben ontwikkeld. Opvallend gezien zijn leeftijd maar in de inlay valt te lezen dat er ‘veel voorbereidend werk’ heeft plaatsgevonden in de bar. Bonfanti heeft bovendien een stel uitstekende begeleiders om zich heen verzameld. Zo vinden we bassist Scott Wiber op bas, drummer Alex Reeves en Paddy Milner die vorig jaar werd verkozen tot beste toetsenist tijdens de British Blues Awards. Met producer Dave Williams is daarnaast een prima keuze gemaakt want geluidstechnisch valt er helemaal niets aan te merken op ‘Shake The Walls’ dat met ‘Alley Cat’ stevig opent. Bonfanti gaat als gitarist los met een paar pakkende hooks en stevige riffs waarbij ook de bottleneck wordt gebruikt. In ‘We All Do Bad Sometimes’ wordt gekozen voor een ietwat ingetogen aanpak en horen we hem in de rol van singer/songwriter. ‘Honest Boy’ laat vervolgens een heerlijk rauwe strot horen. Waar ‘Cheap Whisky’ al niet goed voor is. Dat er thuis veel werk uit de jaren zestig en vroege seventies werd gedraaid horen we in ‘My Baby Don’t Dance’ dat niet zou misstaan in de huidige setlist van The Rolling Stones.

Country-rock is er met ‘Jezebel’ waarin Bonfanti ook met de harmonica uit de voeten blijkt te kunnen. De fraaie pedal-steel met het weergaloze toetsenwerk in ‘Blind Alley’ en het duistere ‘Honey’ behoren tot de hoogtepunten van het album. Het akoestische ‘The Bittersweet’ is een prima afsluiter van deze gevarieerde verzameling. De organische aanpak van Williams komt juist in dit soort tracks goed van pas. Er zijn dan ook nergens digitale truukjes uitgehaald om het gepolijst te laten klinken. Precies zoals we het graag horen. Voor de bluesliefhebbers die verder durven te kijken is Bonfanti’s derde zonder meer aan te raden.

Na zijn niet onverdienstelijke rol op het tweede plan in Saint Jude zou Marcus Bonfanti zich best eens mogen afvragen of hij zijn pijlen wellicht niet eens op zijn eigen carriere moet gaan richten. Met ‘Shake The Walls’ heeft hij in ieder geval een schot in de roos gescoord.

Tracklist:
1. Alley Cat
2. Cheap Whisky
3. We All Do Bad Sometimes
4. Honest Boy
5. Jezebel
6. Stone Me Sober
7. My Baby Don’t Dance
8. Blind Alley
9. Honey
10. Bang Of A Gun
11. The Bittersweet

Website artiest: http://www.marcusbonfanti.com/


Ook op Blues Magazine ...