Mamas Gun – Golden Days
Format: CD – Vinyl – Digital / Label: Légere Recordings
Releasedatum: 23 februari 2018

Tekst: Peter Marinus

Soul muziek is altijd erg populair geweest in Groot-Brittannië. Het is daarom ook niet verwonderlijk dat er ook altijd Britse bands geweest zijn die een flinke hoeveelheid soul in hun muziek stopten. Denk bijvoorbeeld maar eens aan ABC of the Style Council. En hier hebben we er weer één, Mamas Gun. Een band, die bestaat uit een aantal ervaren musici.
Zo was Andy Platts (zang, gitaar, toetsen) lid van de band Young Gun Silver Fox en speelde bassist Cameron Dawson in de band the Boot Lagoon. Toetsenist David Oliver leverde in de jaren ’80 al twee soloalbums af met jazzy materiaal, drummer Jack Pollitt speelde onder meer met Ed Sheeran en dan hebben we gitarist Terry Lewis nog.

Zij zijn verantwoordelijk voor een prima album met keurig verzorgde soulpop. Hoe dat klinkt hoor je gelijk in de opener van dit album, You Make My Life A Better Place. Hun soul ligt hier ergens tussen het geluid van de Britse 80’s band Kokomo (“How ‘Bout Us”) en het Amerikaanse duo Hall & Oates in. Andy Platts bewijst een prima soulzanger te zijn met een stem die overeen komt met die van Daryl Hall. On The Wire is een funkier nummer met een huppelende groove waarin de soulpop aangelengd wordt met een Al Green, dus Hi Records-achtige groove. I Need A Win grijpt terug naar het softsoul geluid van eind Jaren ’70 (o.a. Tavares) terwijl ook een band als Simply Red niet onvermeld mag blijven. Diamond In The Bell Jar is een lekker bluesy soul ballad met donkere gitaar riffs. De zang in dit Temptations-achtige nummer is prima verzorgd. Het vrolijk swingende London Girls heeft een feestelijke funkgroove en grijpt weer terug naar de Kokomo sound.
The Spooks lijkt qua ritme te beginnen als een I Can’t Stand The Rain-achtig nummer maar is dus een soulvolle piano ballad, die zich naarmate het nummer vordert ontwikkelt tot weer zo’n fluweelzachte softsoul song. Jaren geleden zou een nummer als We als mellow groove aangeduid worden. Ik noem het gewoon soul met een zachte funk groove, die weer richting Hall & Oates schuift. Dan volgen er twee nummers, die duidelijk een Al Green stempel mee gekregen hebben. Golden Days opent met feestelijke blazers en is een nummer met een heerlijke lome Hi groove. Dat geldt ook voor Strangers In A Street, dat een opgewekt swingend soulnummer is.
Afgesloten wordt met een geintje. This Is The One Day klinkt namelijk alsof het uit zo’n ouderwetse draagbare radio wordt afgespeeld.

Mamas Gun heeft een album afgeleverd dat vol staat met keurig verzorgde, intieme soul. Liefhebbers van Hall & Oates of Al Green kunnen dit album met een gerust hart aan schaffen. Ik vraag mij alleen af waarom deze band nog niet bij ons in de hitlijsten staat.


Tracklist:
01. You Make My Life A Better Place
02. On The Wire
03. I Need A Win
04. Diamond In The Bell Jar
05. London Girls
06. The Spooks
07. We
08. Golden Days
09. Strangers In A Street
10. This Is The One Day

Website: Mamas Gun