Foto Recensie: Malford Milligan & The Southern Aces - Life Will Humble You

Malford Milligan & The Southern Aces – Life Will Humble You
Format: CD – Digital / Label: Royal Family Records
Releasedatum: 26 oktober 2018

Tekst: Peter Marinus

Het gloednieuwe album van Malford Milligan & The Southern Aces bewijst (voor de zoveelste keer) dat een klein landje als Nederland heel groot in zijn daden kan zijn. Wat blijkt namelijk? Malford Milligan heeft zijn magnifieke soulstem verbonden aan de Nederlandse band The Southern Aces op dit in Nederland opgenomen klasse album.
The Southern Aces bestaan namelijk uit Jack Hustinx (drums, percussie en producer), Roel Spanjers (piano, Hammondorgel, accordeon), Eric van Dijsseldonk (gitaar), Roelof Klijn (bas) en gast J.W. Roy. Zanger Malford Milligan kennen we uiteraard al als zanger in bands als Storyville, The Milligan Vaughan Project en The Boneshakers.

Op zijn nieuwe album laat Malford zich van zijn diepste soul kant horen. De klassieke soul kant wel te verstaan. Dat houdt dus in dat er een groot aantal soulballads op het album staat en, man, wat zijn die mooi!!!
Het begint gelijk al met I’m Glad To Do It, een ballad in de stijl van tijdloze soulklassiekers, die bijvoorbeeld door Solomon Burke of Arthur Conley werden opgenomen. Dit nummer heeft wel wat van Solomon Burke’s “If You Need Me”. Malford heeft een rauw doorleefde powerstem en de band speelt geheel in dienst van de song met hemels gitaarwerk en zacht tinkelende piano.
In The Man I Used To Be begeeft Malford zich iets meer op moderner, maar nog steeds soulvol, terrein. Een ontspannen mix van soul en pop, enigszins in het straatje van een Paul Carrack. De zacht tokkelende gitaar en accordeon vormen in de breekbare ballad Getting Over You, geschreven door Stephen Bruton, een prima voedingsbodem voor Malford’s emotionele zang. Daarna volgt een ongecompliceerde rocker, I Don’t Mind At All, waarin het geluid van zowel Nick Lowe als Frankie Miller rondwaart.
Dan is het wederom tijd voor een ingetogen ballad in Life Will Humble You waarin Malford op zijn kwetsbaarst klinkt met een warme accordeon als begeleiding. Het nummer handelt over de laatste reis, die ons uiteindelijk allemaal te wachten staat, richting het hiernamaals, of waar we dan ook naar toe gaan. In de ballad Yo Yo worden soul en lichte country invloeden gemengd tot een Americana-achtige ballad. Ook in de ballad I’ll Take Care Of You zitten overduidelijke countryinvloeden, mede door het huilende gitaarwerk. Een nummer, dat zo op het repertoire van Frankie Miller had kunnen staan. In het lome mid-tempo All This Love hangt een “I Shall Be Released”-achtig sfeertje, warm en ontspannen.
Dan komt er weer zo’n heerlijk ouderwetse soulballad voorbij in de vorm van Slow Train waarin Malford’s rauwe soulstrot prima tot z’n recht komt. Een statig Hammondorgel opent Desperate Decisions. Een parel van een ballad waarin zowel de zang als de begeleiding zeer intiem klinkt. In het broeierig bonkende I Won’t Surrender duikt een funky soort Diddley beat op. Dit nummer doet aan het fellere werk van John Hiatt denken. De warme ballad When Love Brings You doet je terugverlangen naar de tijden dat Frankie Miller en Rod Stewart nog in staat waren om prima ballads op te nemen.
Het laatste nummer van het album, een cover van het Charlie Rich nummer Feel Like Going Home, is een ontroerend mooi duet tussen Malford en J.W. Roy. Het resultaat is een krachtige ballad, vergelijkbaar met het beste werk van Otis Redding of Arthur Conley.

Malford Milligan en zijn Hollandse soulbrothers kunnen trots zijn op hun nieuwe album. Een enorme aanrader voor zowel soul als bluesfans!!!


Tracklist:
01. I’m Glad To Do It
02. The Man I Used To Be
03. Getting Over You
04. I Don’t Mind It At All
05. Life Will Humble You
06. Yo Yo
07. I’ll Take Care Of You
08. All This Love
09. Slow Train
10. Desperate Decisions
11. I Won’t Surrender
12. When Love Brings You
13. Feel Like Going Home

Website: Malford Milligan


Ook op Blues Magazine ...