Foto Recensie: Major Handy - Zydeco Soul

Major Handy – Zydeco Soul
Format: CD – Digital / Label: Music Maker Recordings
Releasedatum: 21 juni 2019

Tekst: Peter Marinus

Ik word de laatste tijd door het thuisfront erg vreemd aangekeken als ik huppelend door het huis ga en kreten slaak als “iggy diggy di, iggy diggy do” maar ik kan er gewoonweg niets aan doen! Sterker nog ik wil er ook niets aan doen want ik word super vrolijk van de nieuwe cd van Major Handy, zijn vierde album.

Major Handy is een grote naam in de zydeco wereld. Hij was twaalf jaar lang gitarist in de band van Rockin’ Dopsie en één jaar bij Buckwheat Zydeco. Major zingt en bespeelt ook nog eens de accordeon, gitaar, bas en piano. En dat op 70-jarige leeftijd! Hij ontkwam echter ook niet aan de nodige ellende want vlak voor de opnames van dit album onderging hij een maar liefst vierdubbele bypassoperatie.
Zodra hij hersteld was nam hij echter meteen dit album op. En het album heeft de zeer toepasselijke titel ‘Zydeco Soul’ gekregen want de Major mengt met het grootste gemak zijn zydeco met de nodige soul (en ook nog wat jazz).

In de opener Tail Spin komt daar ook nog wat country bij zodat een loom swingend nummer ontstaat, dat bij artiesten als Clarence “Gatemouth” Brown of Elvin Bishop niet zou misstaan. Als dan ook nog eens blijkt dat Major een zeer goede Robert Cray-achtige soulstem heeft, kan het helemaal niet meer stuk. De soulkant komt helemaal tot zijn recht in Girl What Is That You’re Doing, een soulblues nummer a la Al Green, Latimore of Z.Z. Hill. Sprankelend groovend met spetterend saxwerk.
Keep On Walking is daarna een vet funky bluesnummer, zeer vrolijk en aanstekelijk! In het zydeco nummer Collinda wordt de accordeon voor het eerst tevoorschijn gehaald. Vreemd genoeg is dit zydeco nummer in een lui reggaejasje gehesen. In de rocker Zydeco Mama klinkt het zydeco geluid meer authentiek. Een feestelijke rocker waarbij meedeinen verplichte kost lijkt.
Je gaat echt plat voor Iggy Diggy. Een uitbundig swingend zydeco nummer met een onweerstaanbare lulligheidsgraad. De lome funky blues van Zydeco Boogie krijgt via de accordeon een zydeco injectie en dit feestelike nummer gaat weer richting het geluid van de al eerdergenoemde Clarence “Gatemouth” Brown.
Ook de zydecosoul van Trail Ride is onweerstaanbaar met een melodie, die aan “Come Go With Us” van the Staple Singers doet denken. De cover van Jackie Wilson’s Higher & Higher is vervolgens helemaal op zijn plek. Er staat een drietal nummers op het album, die de vaart, en dus de feestvreugde, er een beetje uithaalt. In Don’t Say Goodbye hoor je Major als een volleerde nachtclub crooner in een jazzy pianoballad. De zang wordt in Just Once overgenomen door Connie G. in een Gladys Knight-achtig soulnummer.
De afsluiter Zydeco Jazz is in feite een Love Boat-achtig fusionnummer waarin Major’s accordeon nog een beetje aan zydeco doet denken.

Dit drietal mag echter de pret niet drukken. Daarvoor klinkt de rest van dit album gewoonweg veel te swingend en feestelijk! Een heerlijk album waarbij ik het niet kan laten om met de woorden “iggy diggy di, iggy diggy do” te eindigen!


Tracklist:
01. Tail Spin
02. Girl What Is That You’re Doing
03. Keep On Walking
04. Collinda
05. Zydeco Mama
06. Iggy Diggy
07. Zydeco Boogie
08. Don’t Say Goodbye
09. Trail Ride
10. Higher & Higher
11. Just Once
12. Zydeco Jazz

Website: Major Handy


Ook op Blues Magazine ...

Geen berichten gevonden.