JR Adventures Betty Davis

Mahalia Barnes & The Soul Mates featuring Joe Bonamassa – Ooh Yea – The Betty Davis Songbook
Format: CD / Label: Provogue Records
Releasedatum: 23 februari 2015.

Tekst: Andre Wittebroek

Mahalia Barnes, dochter van de Australische zanger Jimmy Barnes en een bekende zangeres in Australië heeft samen met haar band The Soulmates deze CD uitgebracht met covers van zangeres Betty Davis. Mahalia heeft een zeer krachtige stem die erg beïnvloed is door soul, blues en rock and roll. Net zoals die van Betty Davis. Betty Davis, trouwde met Miles Davis eind 60-er jaren en liet hem kennismaken met Jimi Hendrix en meer psychedelisch rock. Ze heeft drie CD’s uitgebracht tussen 1973 en 1975, die allen grote invloed gehad hebben op bijvoorbeeld Prince, Ice Cube, Erykah Badu, Rick James. Mahalia zelf is grote fan van Ray Charles, Otis Redding, Wilson Pickett, Aretha Franklin, Stevie Wonder e.d. Toen ze de muziek van Betty Davis hoorde was ze verkocht. Betty is wild, rauw, puur, vrij en krachtig, dat sprak haar erg aan en daarna wilde ze ooit een CD maken die daar op lijkt.

Toen Jimmy Barnes in de studio was met Joe Bonamassa was Mahalia er ook en ze zong enkele nummers van Betty Davis voor producer Kevin Shirley om te zien wat hij vond. Deze was onder de indruk en stelde voor een CD met Betty Davis songs op te nemen en vroeg Joe om mee te doen en zo is het ontstaan. De CD is in drie dagen opgenomen zonder aanpassingen. Zo eerlijk en puur mogelijk dus.

De CD opent met het zeer stevige, rockende If I’m In Luck I Might Get Picked up. Haar rauwe stem in combinatie met het rockende gitaargeluid, de groove en de stemmetjes op de achtergrond zetten direct de toon, lekker orgeltje erbij. Klasse opener. Steppin’ In Her I. Miller Shoes is weer stevig maar Mahalia’s stem is hier aan de schreeuwerige kant, minder mijn ding, maar instrumentaal klopt het helemaal. The ballade In The Meantime begint erg rustig met veel orgel, mooie zang en ingetogen gitaarspel. Een rustpunt. Het soulachtige He Was A Big Freak swingt en grooved heerlijk weg. De funky bas opent het funky ‘Your Mama Wants Your Back’ en het hele lied heeft een geweldig fijne drive. Mahalia stem klinkt hier zachter en het koortje maakt het af. Het volgende Game Is My Middle Name heeft meer samenzang en een simpeler maar effectieve groove. Nasty Girl rockt stevig en de ‘gemene’ zang past goed bij de tekst. Titelsong Ooh Yea begint met een diepe mannenstem en funky gitaarriffs en heeft weer die funky koortjes. Daarna komt de groove weer terug met You Won’t See Me In The Morning. Een heerlijke funky bas is het begin van het funky Anti-Love Song. Groove puur. In Walking Up The Road zingt Jimmy Barnes mee, nou meer schreeuwen dan zingen maar dat past bij de tekst: verdriet en vreugde. Het laatste nummer Shoo-B-Doop And Cop Him is fantastisch: rustig, gevoelig, een echte soul-funk ballade met een zalig ritme: een beetje Little Axe stijl. Top.

Conclusie:
Muzikaal is dit een geweldige CD. De band The Soul Mates doen hun naam eer aan want het swingt heerlijk. Soul, funk en rock komen op de CD prima samen en Joe Bonamassa gaat helemaal los als gitarist. Zangeres Mahalia Barnes heeft een prima stem maar in bepaalde songs, vooral Walking Up The Road, vind ik haar te schreeuwerig. Het past bij de muziek, de teksten en Betty Davis maar ik persoonlijk houd daar niet zo van. Er zullen zeker mensen zijn die het wel mooi vinden. Maar omdat er ook echte juweeltjes op deze CD staan is de CD absoluut het beluisteren waard. Alleen die nummers zijn voor mij al de aanschaf waard.

Tracklist:

01. If I’m In Luck I Might Get Picked Up
02. Steppin’ In Her I. Miller Shoes
03. In The Meantime
04. He Was A Big Freak
05. Your Mama Wants You Back
06. Game Is My Middle Name
07. Nasty Gal
08. Ooh Yea
09. You Won’t See Me In The Morning
10. Anti-Love Song
11. Walking Up The Road (featuring guest vocals by Jimmy Barnes)
12. Shoo-B-Doop And Cop Him

Line-up:
Mahalia Barnes : vocals and tambourine
Franco Raggatt : guitar
Clayton Doley : organ and piano
Lachlan Doley : clav, rhodes
Ben Rodgers : bass
David Hibbard : drums
Yanya Boston : congas
Darren Percival, Jade MacRae, Juanita Tippins : backing vocals
Joe Bonamassa : guitar

Links:
www.mascotlabelgroup.com
facebook.com/MBandthesoulmates


Ook op Blues Magazine ...