Maceo Parker – It’s All About Love
Format: CD / Label: Leopard Records
Releasedatum: 2 maart 2018

Tekst: Peter Marinus

Mocht je het idee hebben dat een bigband niet de funk kan hebben maar alleen maar oubollige jazz produceert kan ik je met een gerust hard omver laten blazen door de cd van Maceo Parker & The WDR Big Band uit Keulen.
Maceo kennen we natuurlijk allemaal als funkgrootheid, die onder meer bij James Brown, het Parliament/Funkadelic clankamp en Prince zijn funkstempel op de muziek drukte. De jazz is ook altijd een belangrijk element in zijn muziek geweest en dat is op deze cd ook te horen.
‘It’s All About Love’… en dat blijkt alleen al uit het feit dat alle songtitels op dit album het woord “love” in de titel hebben. Naast de WDR Big Band, met prachtige arrangementen van Michael Abene, doen ook nog drumster Cora Coleman (ex-Prince en tegenwoordig in de Beyonce band) en bassist Carroll Dashiel mee.

Het openingsnummer, een cover van Johnnie Taylor’s Who’s Making Love maakt al gelijk duidelijk dat funken met een bigband prima gaat. De WDR Big Band groovet namelijk als een malle in deze hoekige funk cover. Maceo bewijst dat hij ook als soulzanger zijn mannetje kan staan. Natuurlijk ontbreekt er geen funky saxsolo van Maceo. Het instrumentale I’m In Love is een wat meer mellow stukje funk, dat richting het geluid van Candy Dulfer gaat. Trombonist Andy Hunter neemt hier de rol van Fred Wesley op zich.
Vervolgens is een cover van het Isley Brothers nummer Gonna Put Your Lovin’ In The Lay Away aan de beurt. Maceo heeft er prima voor gezorgd dat het broeierige sensuele geluid van het origineel in zijn cover fier overeind blijft staan. Hij levert een ouderwets snerpende solo af en geeft tenorsaxofonist Paul Heller ook de nodige ruimte. Love The One You’re With is een nummer van Stephen Stills. Dit nummer was in de originele versie al behoorlijk funky maar in de cover van Maceo klinkt de funk nog vetter. Organist Frank Chastenier eist hier een glansrol op.
De cover van het Major Harris nummer Love Won’t Let Me Wait is een keurig verzorgde jazzy ballad, ietwat aan de gladde kant met Maceo als crooner. Mocht je het Stevie Wonder nummer Isn’t She Lovely altijd een wat glad nummer gevonden hebben, dan zou je wat vrolijker kunnen worden van de swingende instrumentale versie die Maceo voor ons in petto heeft. Uiteraard eist de sax van Maceo weer een belangrijke rol op maar voor saxofoniste Karolina Strassmayer is er ook een belangrijke rol weggelegd.
Tot slot maakt de funk plaats voor de lui bigband shuffle I Love You A Bushel And A Peck waarin Maceo wederom als crooner optreedt.

Maceo mag dan 75 jaar oud zijn, zijn funk klinkt altijd nog even vet, of misschien wel vetter dan menig funkbandje ooit kan produceren


Tracklist:
01. Who’s Making Love
02. I’m In Love
03. Gonna Put Your Lovin’ In The Lay Away
04. Love The One You’re With
05. Love Won’t Let Me Wait
06. Isn’t She Lovely
07. I Love You A Bushel And A Peck

Website: Maceo Parker