Foto Recensie: Maarten Russchen Band - A Matter Of Perspective (EP)

Maarten Russchen Band – A Matter Of Perspective (EP)
Format: CD – Digital / Label: Rumble Dum Dum
Releasedatum: 29 september 2017

Tekst: Peter Marinus

We hebben er in Nederland weer een markante advocaat bij! In de persoon van gitarist en zanger Maarten Russchen. Hij begon op het Conservatorium in Hilversum waar hij o.a. les kreeg van de vermaarde jazz gitarist Wim Overgaauw. Door deze connectie speelde Maarten af en toe mee met het Metropool Orkest onder leiding van Rogier van Otterloo en was hij zelfs te zien in het TV programma “Jazz Met Jacobs” (Pim Jacobs). Nadat Maarten er achter was gekomen dat het moeilijk was om rond te komen van de muziek ging hij toch rechten studeren en had hij uiteindelijk zijn eigen advocatenkantoor.
Toch begon het muzikaal weer te kriebelen en vanaf zijn vijftigste werd Maarten gegrepen door de blues.

Op de onlangs verschenen EP is de jazz opleiding van Maarten goed te horen in zijn gitaarspel. Verder valt op dat Maarten niet het type gitarist is, die zo nodig al zijn gitaar kunstjes wil laten horen. Maarten stelt zich binnen zijn band heel bescheiden op en is niet te beroerd om zich af en toe te beperken tot een swingende begeleidende rol.

De EP opent met de lome funky shuffle A Matter Of Perspective, die mede door het gitaarspel richting Robben Ford gaat. Bassist Maarten Bakker en drummer Peter Weissink zorgen voor een bijna New Orleans-achtige funk groove waarin zowel Maarten zijn jazzy geluid kan laten horen als Hans de Wild zijn soulvolle Hammond lekker kan laten glijden.
Believe In It is een iets fellere funky bluesrock track met haast Little Feat-achtige grooves. Het Hammond orgel eist door zijn pompende riffs en funky souljazz solo de hoofdrol in dit nummer op.
Won’t Fit In is iets totaal anders. Deze semi-akoestische ballad zit ergens in het gebied van Mark Knopfler en Sting. In dit mooie nummer geeft Maarten aan dat hij zich totaal niet tussen zijn collegae advocaten vindt passen. Better Pack Your Bags is een onweerstaanbaar hoekig funkend nummer. Maarten laat een lekker bijtende solo horen terwijl het Hammond de ene na de andere pompende riffs er uit perst.
De afsluiter Walk With Me deed mij, direkt al bij het begin, aan het intro van “Black Pearl” van Margriet Eshuys denken. Een lekker ontspannen funky nummer.

Ik ben erg in mijn nopjes met deze funky bluesrock EP van alweer een zeer getalenteerde Nederlandse gitarist. En ik zeg dat heus niet omdat ik bang ben om een rechtszaak aan mijn broek te krijgen bij een eventuele negatieve recensie!

Maarten Russchen Band-Better Pack Your Bags

Tracklist:
01. A Matter Of Perspective
02. Believe In It
03. Won’t Fit In
04. Better Pack Your Bags
05. Walk With Me

Website: Maarten Russchen Band


Ook op Blues Magazine ...